Weinig betalen én je positie versterken

Fortis zag zich gedwongen onderdelen ABN Amro onder de boekwaarde van de hand te doen.

Er komt een geduchte concurrent bij: Deutsche Bank.

Het is een beetje als een mooie Mercedes kopen voor de prijs van een degelijke Volkswagen.

Het overkwam de grootste bank van Duitsland. Deutsche Bank kocht gisteren 10 procent van de oude ABN Amro Nederland van de nieuwe eigenaar Fortis. Het bedrijf betaalde 709 miljoen euro voor het onderdeel, 300 miljoen euro minder dan de boekwaarde.

Voor die prijs krijgen de Duitsers de nummer vier positie op de Nederlandse markt voor het midden- en kleinbedrijf. En daar blijft het niet bij als het aan Leo Degle ligt, de baas van Deutsche Bank Nederland. „We willen verder groeien en hebben de nummer drie in zicht”, zei Degle gisteren. Die nummer drie is ING. Rabobank en Fortis zijn één en twee. De Belgen en Nederlanders krijgen er een geduchte concurrent bij. Deutsche Bank is groter dan de nieuwe rivalen.

De verkoop van de ABN Amro-activiteiten was vorig jaar afgedwongen door de Europese Commissie. Alleen met het afstoten van de onderdelen hiervan aan een internationale speler kregen Fortis, Royal Bank of Scotland en de Spaanse bank Santander toestemming om ABN Amro over te nemen. Het gaat om de gespecialiseerde zakenbank Hollandsche Bank Unie (HBU), dertien zakelijke advieskantoren in onder meer Den Haag, Utrecht, Maastricht en Groningen, de regionale kantoren voor zakelijke klanten in Eindhoven en Amsterdam, en het factoringbedrijf IFN Finance, dat debiteurenportefeuilles beheert. De Duitsers krijgen in één keer 35.000 zakelijke klanten en 8.000 vermogende particulieren als klant. Nederland wordt voor Deutsche Bank na thuismarkt Duitsland de belangrijkste markt wereldwijd voor zakelijk bankieren.

De verkoopprijs ligt onder de boekwaarde, maar is ook een stuk goedkoper dan de circa 1,5 miljard euro die analisten eind vorig jaar berekenden als een redelijke prijs. „De financiële markten zijn dramatisch veranderd en de waardering van banken is sterk gedaald”, aldus Degle. Daarbij: Deutsche Bank koopt de ABN Amro-onderdelen zonder het IT-platform. De Duitsers mogen het platform de komende twee jaar nog gebruiken, maar daarna moeten de klanten over op de IT van de Duitsers. „Dit zal een forse investering vergen”, stelde Degle.

Deutsche Bank zal het bestaande netwerk in Nederland moeten uitbouwen. De bank is geen vreemde in Nederland. Zij is sinds begin jaren dertig van de vorige eeuw actief via een belang in handelsmaatschappij H. Albert de Bary. In 1988 kocht Deutsche Bank de resterende aandelen van de Amro Bank, een van de voorlopers van ABN Amro. De naam van de handelsmaatschappij die sinds 1919 bestond, werd in 1998 omgedoopt in Deutsche Bank. Het bestaande bedrijf van Deutsche Bank richt zich op grote zakelijke klanten.

De bank zal proberen verlies van klanten te voorkomen door weinig te veranderen. „Voor de klanten zal er niet zo veel veranderen. De contacten blijven hetzelfde. We zullen niemand van de 1.400 oud-ABN Amro-mensen ontslaan. Integendeel, we hebben extra mensen nodig. Het enige wat zal veranderen is de naam.”

Met de overname is de ontmanteling van ABN Amro een stap verder. Fortis moest de onderdelen verkopen voordat het verder mocht gaan met het integreren van de Nederlandse divisie. De Belgisch-Nederlandse bank-verzekeraar deed lang over de verkoop. Volgens Degle komt dit mede doordat de onderdelen volledig waren geïntegreerd in ABN Amro. „Het was als een kavel uitsnijden. Het was een moeilijke operatie.”

Feit is dat Fortis het economisch tij tegen had. De financiële markten, en vooral de bancaire, hebben het door de kredietcrisis al bijna een jaar zeer moeilijk. Het is sowieso geen sterke uitgangspositie als mogelijke kopers weten dat je ergens van af moet. En al helemaal niet als ze ook nog weten dat je er snel van af moet en er komt een kredietcrisis overheen.

Fortis zal blij zijn dat het af is van de onderdelen, ook al krijgt het er een sterke concurrent bij. Maar het zal blijdschap zijn met een zuur bijgevoel. Niet alleen levert Fortis 300 miljoen euro in, het moet voorlopig ook nog het kredietrisico dekken van de onderdelen. Hierdoor moet Fortis ruim 500 miljoen euro aan extra kapitaal aanhouden, een vervelende bijkomstigheid voor een instelling die het moeilijk heeft en zich onlangs gedwongen zag 8,3 miljard euro aan kapitaal aan te trekken.

Lees meer over de situatie rond ABN Amro en Fortis op nrcnext.nl/abn

    • Heleen de Graaf