Vooral de sporten die we beheersen

De Olympische Spelen bij de NOS: 250 medewerkers, 240 uur tv, 13 online kanalen.

Zenders in de VS klaagden over bureaucratie, maar de NOS heeft nog geen last.

Het zijn de derde Olympische Spelen die hij coördineert. Ewoud van Winsen, chef d’equipe in China van NOS Sport, had in zijn planning rekening gehouden met veel meer tegenvallers dan bij de Zomerspelen in Athene en de Winterspelen in Turijn. Tot zijn verrassing zijn er nog geen achterstanden, zo verzekert hij. Voor de Spelen in Beijing zet de NOS 250 mensen in. Ruim eenderde van hen gaat naar China, de rest werkt in Hilversum. De kosten van deze grote operatie maakt de NOS niet openbaar.

Vertegenwoordigers van de grote Amerikaanse tv-zenders zeiden onlangs nog dat het werk in China hun onmogelijk werd gemaakt. Er waren meningsverschillen met de organisatie over onder meer beperkingen van reportages op het Plein van de Hemelse Vrede, strenge veiligheidsmaatregelen en uitzendapparatuur die niet mocht worden ingevoerd. „Een aantal maatregelen is onwerkbaar”, zei Gilbert Felli, hoofd van het IOC tegen persbureau AP. China heeft tijdens de Spelen 500.000 mensen aangesteld voor de veiligheid. Volgens het IOC worden tweeduizend vrachtwagens met tv-apparatuur verwacht op deze Spelen.

„Onze spullen zijn nog niet in Beijing”, zegt Van Winsen. Maar hij maakt zich geen zorgen. „De Chinezen willen van de Spelen een goed-nieuws-show maken. Het zal wel goed komen zodra ze merken dat vertragingen hun imago schaden.” Hij wil ook een relativerende opmerking maken over de bureaucratie. „Zo gaat dat in landen waar het stikt van de mannetjes van de overheid. En als je in Nederland op de Dam wilt filmen of in Vaticaanstad dan heb je ook toestemming nodig.”

De NOS zendt in Beijing uit vanuit het Holland Heineken Huis, gevestigd in een zomerpaleis dat de Russen ooit schonken aan Mao. Het dak wordt het decor voor de dagelijkse talkshow NOS Studio Sportzomer van presentator Mart Smeets. Tenminste: als het weer meezit. „Augustus is de vochtigste maand. Bovendien kan het er 35 graden zijn.”

De grootste opgave voor de NOS is: wat laten we zien op tv? „We kiezen voor live en voor Nederlandse sporters”, zegt Van Winsen. „Zwemmen, baanwielrennen en voetbal hebben prioriteit en alle teamsporten waarin Nederland verder komt. Dat kiezen doe je op basis van je kennis en je gevoel.” In 240 uur tv die in augustus op Nederland 1 is gereserveerd voor de Spelen is veel tijd ingeruimd voor samenvattingen. Vanwege het tijdsverschil van zes uur vinden wedstrijden ’s nachts en in de vroege ochtend plaats. Ook commerciële belangen spelen daarbij een rol. Amerikaanse zenders betaalden veel voor de rechten zodat zij de zwemfinales op prime time kunnen uitzenden.

Voor de diehards die alles overal live willen meemaken, is er internet en de mobiele telefoon. Via deze platformen biedt de NOS tegelijkertijd dertien videokanalen aan: naast Nederland 1 zijn er 12 live kanalen. Op de site komt ook een ‘spoorboekje’ – wat is waar te zien op welk moment – dat iedere internetter kan afstemmen op zijn voorkeur.

NOS Nieuws heeft in augustus een team van acht mensen in China voor thema’s als mensenrechten, Tibet, milieuvervuiling en het nieuws buiten de Olympische zone. Sporters zijn echter van 8 tot 24 augustus de hoofdpersonen op Nederland 1 en Radio 1. Het programma RadioOlympia, dat 14 uur per dag te horen is, komt voor het eerst vanaf locatie. „We hopen eenzelfde sfeer te creëren als bij Radio Tour de France”, zegt presentator Jurgen van den Berg. „Ter plekke zijn voegt iets toe. Er zijn meer dan tweehonderd Nederlandse sporters en hun trainers die je in de uitzending kunt krijgen.”

Live tv-uitzendingen beginnen tussen 1.00 en 4.00 uur. De hele dag zijn er samenvattingen.