voetbaltransfers, blessures en meer

Orlando Engelaar volgt trainer Fred Rutten naar Schalke 04. FC Twente heeft gisteren overeenstemming bereikt met de Bundesligaclub uit Gelsenkirchen over de transfer van zijn 28-jarige aanvoerder. „Uiteraard is het jammer dat Engelaar Twente verlaat”, zei voorzitter Joop Munsterman, „maar we moeten reëel zijn. Hij heeft hier twee uitstekende jaren gekend, speelde zich in Oranje en draaide een prima EK. Zijn absolute wens was naar Schalke te vertrekken. Dan is het onmogelijk een speler langer te houden. Bovendien was Schalke bereid de gevraagde transfersom te betalen”.

Raymond Domenech mag aanblijven als bondscoach van het Franse voetbalelftal. Dat heeft de Franse voetbalbond (FFF) gisteren besloten. Domenech stond onder druk omdat vicewereldkampioen Frankrijk vorige maand al in de groepsfase van het EK sneuvelde. De 56-jarige bondscoach kan zich nu richten op het wereldkampioenschap in Zuid-Afrika in 2010.

Liga de Quito is de eerste voetbalclub uit Ecuador die de Libertadores Cup heeft veroverd. De ploeg won woensdag in Rio de Janeiro van het Braziliaanse Fluminense na strafschoppen. De Libertadores Cup is het Zuid-Amerikaanse equivalent van de Champions League.

Lionel Messi, de steraanvaller van Barcelona, is opgenomen in de olympische selectie van Argentinië. Bij die selectie zit ook doelman Sergio Romero van AZ. Als dispensatiespeler is middenvelder Juan Roman Riquelme toegevoegd. Argentinië is in China ingedeeld in de groep met Servië, Australië en Ivoorkust.

Wesley Sneijder heeft na de uitschakeling van Oranje op het EK voetbal toch nog een troostprijs gekregen. Zijn doelpunt tegen Frankrijk is door de bezoekers van de UEFA-website uitgeroepen tot mooiste van het toernooi. De middenvelder van Real Madrid bepaalde in blessuretijd de eindstand op 4-1 met een snoeihard afstandsschot.

Rafael van der Vaart speelt ook komend seizoen voor Hamburger SV. Trainer Martin Jol weet het zeker. „Zeljko Petrovic [assistent-trainer, red.] heeft hem aan de telefoon gehad en Rafael heeft nogmaals gezegd dat hij graag bij HSV wil blijven”, zegt Jol op de website van de Duitse club.