Verenigde Staten

The "vellum" Gutenberg Bibles is photographed at the Morgan Library and Museum Monday, May 19, 2008 in New York. For the first time in more than a decade, the Morgan Library and Museum will exhibit all three of its Gutenberg Bibles, the largest number of copies in any single collection. the exhibit opens to the public May 20, 2008 and runs through Sept. 28, 2008. (AP Photo/Mary Altaffer) Associated Press

New York

Voor het eerst in een decennium stelt het Morgan Library & Museum tegelijkertijd drie Gutenberg-Bijbels ten toon. Twee op papier, een op velijn. De expositie maakt het voor de bezoeker mogelijk onderlinge verschillen te constateren, met name in de grafische ontwerpen. Uit een van de boeken wordt duidelijk dat Gutenberg eerst kleur wilde drukken. Toen hij geconfronteerd werd met de tijd die de hiervoor nodige technische ingreep kostte, ging Gutenberg over op het met de hand inkleuren. Een van de exemplaren is van Johann Furst, aan wie Gutenberg zijn persen moest verkopen om schulden af te lossen.

The Morgan Library & Museum, 225 Madison Avenue, New York. T/m 28 sept. Inl. +1-212-685 0008 of themorgan.org

New York

Grote winnaar van de Tony Awards-nominaties (de Oscars voor de toneelwereld) is dit jaar In the Heights. De musical gaat over de Latino-immigranten van de New Yorkse wijk Washington Heigths en zit vol met salsa, hip-hop en merengue. Geschreven door Lin-Manuel Miranda, die ook de hoofdrol speelt. In the Heights maakte dit voorjaar de stap van een kleiner theater naar Broadway.

Richard Rogers Theatre, 226 West 46 Street. Inl +1-212-307 4100 of intheheightsthemusical.com

En verder

Lincoln Center De New Yorkse Nellie McKay (van ‘The dog song’) treedt buiten op, met swingband. Inl www.lincolncenter.org; Nog een buitenoptreden: indie-zangeres Feist in het Central Park van Brooklyn: Prospect Park. Inl briconline.org; Upper East Side ‘Multiple Choice: from sample to product’ in het Cooper-Hewitt National Design Museum. Inl +1-212-849 8400 of www.cooperhewitt.org; Greenwich Village ‘Good things in small packages’: Japanse kinderkimono’s van voor 1960 in Forbes Gallery. T/m 11 okt. Inl +1-212 206 5548 of www.forbesgalleries.com