VEB wil andere organisatiestructuur Fortis

De organisatiestructuur van Fortis moet op de schop. Hoewel niet de directe aanleiding voor de huidige problemen van de bank-verzekeraar, vindt de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) de huidige structuur van Fortis „ouderwets”.

De VEB heeft „modernisering van de corporate governance” op de agenda gezet van het gesprek dat ze volgende week met de top van Fortis zal voeren. De VEB is uitgenodigd nadat ze in een brief kritische vragen had gesteld over de vorige week aangekondigde noodmaatregelen om de balans te versterken.

Volgens VEB-directeur Jan Maarten Slagter maakt het huidige binationale organisatiemodel het concern „niet heel wendbaar”. Het is gebaseerd op de oude afspraken tussen de Nederlandse verzekeraar Amev en de Belgische AG groep, toen die in 1990 fuseerden. Dat leverde een tweeledige structuur op, met twee houdstermaatschappijen (Fortis NV in Nederland en Fortis SA/NV in België), twee hoofdkantoren (Utrecht en Brussel) en twee beursnoteringen (Amsterdam en Brussel).

Slagter noemt de huidige crisis rond Fortis „een goede aanleiding” om de structuur te moderniseren. „Dat heeft Shell ook gedaan na het schandaal rond de olie- en gasreserves in 2004.”

Bij het gesprek wil de VEB dat Fortis opheldering verschaft over de plotselinge ingrepen die de bank-verzekeraar vorige week aankondigde. Slagter: „Ik ben nog eens door de knipselmappen gegaan, en zag dat bestuursvoorzitter Votron niet alleen eind april maar ook nog in mei, en zelfs begin juni heeft geroepen dat de solvabiliteit op orde was.”

De VEB roept het Fortis-bestuur eveneens op een aparte aandeelhoudersvergadering te beleggen om de ontstane situatie nader te verklaren.

Lees de brief van de VEB aan Fortis op nrc.nl/economie

    • Philip de Witt Wijnen