Universiteitsblad zit zonder uitgever

Het universiteitsblad Resource van de Wageningen Universiteit heeft geen uitgever. Wie het blad na de zomer zal uitgeven, is onduidelijk.

Na de uitspraak van de rechtbank in Arnhem vorige week dat de aanbesteding van het blad onrechtmatig is verlopen, beraadt het college van bestuur van de universiteit zich op de volgende stap.

Het was de eerste keer dat een universiteitsblad Europees was aanbesteed. Afgelopen mei werd het blad gegund aan Hemels Publishers, uitgever van ‘sponsored magazines’ als Mercedes magazine en Flying Dutchman van de KLM. „We konden niet anders”, aldus universiteitswoordvoerder Simon Vink. Bij opdrachten met een bedrag dat hoger is dan 200.000 euro, is een Europese aanbesteding verplicht.

De universiteit is „terug bij af”, zegt Vink. „Ons contract met de huidige uitgever Cereales is afgelopen, de gunning aan beoogde uitgever Hemels Publishers kan niet doorgaan; we hebben dus nu geen uitgever.”

Resource zal nog eenmaal verschijnen voor de vakantieperiode. Het eerste nummer daarna is gepland voor augustus, vlak voor de introductieweek.

De aanbesteding moet overnieuw worden gedaan. Een nieuwe gunning zal minimaal drie tot vier maanden duren, verwacht Vink. Dat is optimistisch ingeschat, zegt hoofdredacteur Korné Versluis van Resource.

De redactie is voorzichtig opgetogen over de uitspraak van de rechter. „We hebben gewonnen, alleen weten we nog niet wat we hebben gewonnen. Het zal best even duren voordat er een oplossing is.”

Versluis zegt dat de redactie bereid is om in de tussentijd het blad te maken. Hij oppert de mogelijkheid van ‘inbesteden’, waarbij de redactie binnen de universiteit komt te werken. Dan wordt een Europese aanbesteding vermeden.