Televisie Voorkeur

In Fear fighters worden kandidaten onder begeleiding van angst-therapeut Yvette en presentator Manuel Venderbos geconfronteerd met hun grootste nachtmerrie of angst. Tali, Rico en Priscilla zijn extreem bang voor spinnen en proberen in de eerste aflevering van de achtdelige serie, Spinnenvrees, hun fobie te overwinnen. Ned.3, 22.05-22.50u. vogelspin tarantula

actualiteiten

EénVandaag. Reportage over de afvalberg van voedsel. De prijzen van voedsel stijgen wereldwijd tot ongekende hoogten. Het Internationaal Monetair Fonds waarschuwde al dat, als de voedselprijzen nog verder stijgen, verschillende landen hun bevolking niet meer te eten kunnen geven. Ondertussen gooien wij ieder jaar voor miljarden aan voedsel in de afvalbak. Consumenten, maar ook supermarkten en producenten gooien veel onbedorven eten weg. Ned.1, 18.20-18.35u.

Gesprek met de minister-president. Premier Jan Peter Balkenende licht het kabinetsbeleid toe. Ned.2, 18.35-18.45u.

Netwerk. Eerste van vijf portretten van deelnemers aan de Olympische Spelen. Portret van Hans Maier (1916), die 72 jaar geleden als waterpoloër deelnam aan de Spelen van Berlijn. Ned.2, 20.30-20.55u.

Nova / Den Haag Vandaag. Verslag van de aankomst van Ingrid Betancourt in Parijs en een reportage over de door de Nederlandse regering gesubsidieerde Turkse beweging Gülen, die fundamentalistische trekken blijkt te vertonen. Ned.2, 22.15-22.55u.

praatprogramma

Fridaynight with Jonathan Ross. Ross ontvangt actrice Meryl Streep, komiek Chris Addisson, hoofdrolspeler in de politieke tv-serie The Thick of It en acteur Adrian Lester (Hustle). Muziek van The Last Shadow Puppets. BBC 1, 23.35-0.35u.

informatief

Profiel: Derk Sauer. Gesprek met de man wiens leven een metafoor is voor de ontwikkelingen die Rusland sinds de val van de Muur doormaakt. Vanaf zijn veertiende probeerde Derk Sauer als overtuigd marxist de revolutie te verspreiden onder de Nederlandse arbeiders. Veertig jaar later is hij multimiljonair en directeur van het meest succesvolle buitenlandse uitgeversimperium in Rusland. De afgelopen achttien jaar van zijn leven bracht hij vooral in Moskou door. Hij was er ooggetuige van de omwenteling die Rusland maakte van ‘collectivisme naar doorgeslagen materialisme’. Welke omwenteling maakte de revolutionair van weleer zelf door, welke idealen raakte hij kwijt en hoe kijkt hij aan de vooravond van de presidentsverkiezingen naar de situatie in Rusland? Een gesprek. Ned.2, 21.15-22.00u.

Bloot, zweet en banen. Ned.3, 21.25-22.05u. Eerste aflevering van een negendelige zogeheten realityreeks. Zes werkloze mannen worden, begeleid door deskundigen, klaargestoomd tot professionele strippers. Presentatie Frank Evenblij. Ned.3, 21.25-22.05.

Top Gear. Engels automagazine, waarin Jeremy Clarkson verliefd wordt op de Mercedes CLK Black. Verder o.m. de nieuwe Mitsubishi Evo X. BBC 2, 22.00-23.00u.

documentaire

Het uur van de wolf: The Bette Davis story. Documentaire over de succesvolle carrière en het stormachtige privéleven van Bette Davis, één van de meest gelauwerde actrices van Hollywood. Bette Davis presenteerde zich als een moderne, onafhankelijke vrouw voor wie haar werk altijd op de eerste plaats kwam. Ze schrok voor geen enkele reputatie terug en ging gevechten aan met de machtigste studiobazen van Hollywood. Herh. 2006. Ned.2, 23.25-0.30u.

Drama

Twin Peaks. Northwest passage is de titel van de eerste aflevering van de Amerikaanse mysterieuze, veelbekroonde en veelbekeken thrillerserie uit 1990 die bij eerste vertoning op de televisie furore maakte. In het fictieve Amerikaanse stadje Twin Peaks wordt het lijk van de 17-jarige Laura Palmer gevonden. Agent Dale Cooper onderzoekt de zaak. De serie is bedacht door David Lynch en Mark Frost . Met o.a. Kyle McLachlan, Sheryl Lee en Lara Flynn Boyle. Canvas, 23.25-01.00u.

De vloer op. Bekende acteurs improviseren op actuele dilemma’s. Met Pierre Bokma, Saskia Temmink, Stefan de Walle, Margôt Ros, Peter Blok, Lies Visschedijk, Leopold Witte, Jacob Derwig, Eva Van der Gucht, Mohammed Azaay, Hadewych Minis, Gijs Naber, Anne Prakke en Loes Wouterson. Eerst een oester: Lies en Leopold, al jaren getrouwd, hebben afgesproken dat als ze gaan vrijen ze eerst met elkaar afspreken wat ze met elkaar gaan doen. Uitbehandeld: Saskia komt thuis uit een inrichting, haar man vertelt haar dat hij vertrekt. Lekker zoenen: Eva vertelt haar man dat ze hem heeft zien zoenen met een andere man. Ned.2, 22.55-23.25u.

sport

Wimbledon. Samenvatting van de vandaag gespeelde wedstrijden o.m. in Today at Wimbledon, BBC 2, 21.00-22.00u. en in Wimbledon update, Net 5, 23.35-0.35u. Morgen damesfinale: Net 5, 14.00-18.40u., BBC 2, 18.30-21.00u.