Selectie Podiumkunsten

Opera van Donizetti

Na het succesvolle project in de zomer van 2006 rond Orfeo ed Euridice van Gluck geeft het Haarlems Koor Lokaal op zaterdag 5 en zondag 6 juli 2008 twee geënsceneerde uitvoeringen plaats van de opera L’elisir d’amore van Gaetano Donizetti. Als locatie is gekozen voor de Turbinehal van de Lichtfabriek in Haarlem. Het werk zal worden uitgevoerd op kamermuzikale wijze, met een ensemble van tien strijkinstrumenten en een blaaskwintet, en recitatieven begeleid op harp. De regie is in handen van Marelie van Rongen, dirigent is Wim Dijkstra.

5 juli om 20, 6 juli om 14.15 uur in De Lichtfabriek, Minckelersweg 2, 2031 EM Haarlem. Kaarten: 20 euro aan de kassa 17,50 euro in de voorverkoop via hkl.weebly.com

Jazz op het Dak

Op 4 en 5 juli 2008 vindt de 6e editie plaats van het zomerfestival Jazz op het Dak, op het dak van Science Center NEMO in Amsterdam. Dit jaar is het programma flink uitgebreid met extra programmering op drie nieuwe locaties, voorafgaand aan de concerten op het Dak zelf. Rondom het Muziekgebouw aan het IJ, café Starferry en Hotel Mövenpick is tussen 17 en 3 uur muziek van de Bende van Drie (een mix van jazz, tango, kwela, volksmuziek) Jeroen van Vliet Electric Trio, Carlama Orkestar, het trio [em] (D) Stefan Lievestro, Bernie’s Lounge, DJ Jairzinho e.a.

Inl.: www.jazzophetdak.radio6.nl

Robeco Zomerconcerten

Onderdeel van de serie Robeco Zomerconcerten van het Amsterdamse Concertgebouw is een minifestival rondom violiste Liza Ferschtman. Het eerste concert daarin is op 8 juli. Met haar vaste pianist Inon Barnatan speelt Ferschtman een recitalprogramma net vioolsonates van Beethoven. Aanvang: 20.15 uur. Res.: 0900-8012

De Parade

Reizende theaterfestival De Parade staat dit weekeinde nog in Den Haag. Ricky ‘Honky Tonk Angel’ Koole, Bob ‘Vlam in de Pijp’ Fosko en Frank ‘I've Been Everywhere’ Lammers maken muziektheater over truckers. De Givola's geven een hilarische voorlichtingsmiddag over veiligheid. Hotel Modern maakt een voorstelling over een reus die wat ruw omspringt met een call-girl. Ellen ten Damme zingt liedjes van hermetisch poëet Ilja Leonard Pfeiffer. T/m 22 juni Museumpark. Inl www.deparade.nl.

Stranddans

Stranddans brengt moderne dans op Noordzeestranden. Dit jaar maakt Dyklan Newcomb Same as it ever was, een stuk voor vijf mannen op muziek van David Dramm. De voorstelling duurt een half uur en is vrij toegankelijk. Tournee t/m 13 juli. Inl 070-3632278 of www.stranddans.nl.

Zomerexpeditie Oostpool is op reis met een tent waarin de groep 4 toneelstukken speelt. De Broekneus is een scabreuze monoloog op rijm van John Buijsman over de heer Van der Neuk die treurt onder een beuk omdat zijn ‘gemacht’ tot niets in staat blijkt, ondanks inspanningen van een bejaarde prostituee en een bronstige pater. T/m 6 juli in Utrecht. Inl.: www.oostpool.nl.

Ciske

In de musical Ciske de Rat keert Danny de Munk terug in de rol die hem beroemd maakte. Als Cis de oorlogsheld blikt hij terug op zijn gewelddadige jeugd. De nieuwe liedjes van Henny Vrienten zijn even goed meezingbaar als de oude filmhit Ik voel me zo verdomd alleen. Regisseur Paul Eenens heeft alle elementen verbluffend mooi in balans gebracht: sentiment, volkse vrolijkheid, emoties, gulle grappen. Tournee t/m 14 dec. Info 0900-3005000 of www.ciskederat.nl.