Selectie Film

Cary Grant

Het Filmmuseum vertoont 27 films met Cary Grant, waaronder klassiekers als The Awful Truth, His Girl Friday, Bringing Up Baby, Charade, People Will Talk, An Affair to Remember, Notorious en Only Angels Have Wings. Een keer per week wordt een hoogtepunt vertoond met een inleiding door een Cary Grant-fan. Het museum brengt ook een expositie met affiches en foto’s van Grant. Een deel van het programma is ook in Filmhuis Den Haag te zien. North by Northwest (1959), Grants laatste film voor Hitchcock, wordt door het Filmmuseum opnieuw uitgracht en is ook in andere steden te zien. Inl. www.filmmuseum.nl, 020-5891400

L'Heure d'eté

Met een knipoog naar Tsjechovs De kersentuin filmde Olivier Assayas dit portret van een familie, waarvan de leden allemaal opgroeiden in een statig landhuis. Na de dood van de moeder komen de drie kinderen bijeen om te beslissen over de bestemming van huis en kunst. Ieder heeft zo zijn eigen motieven en sentimenten, maar allemaal moeten ze in het reine komen met hun herinneringen. Regie: Olivier Assayas. Met: Charles Berling, Jérémie Renier, Juliette Binoche, Edith Scob. In 3 bioscopen

Life through a lens

De jongere zuster van Annie Leibovitz maakte een vaardig portret van de glamourfotografe die even beroemd is als de Amerikaans iconen die zij in de afgelopen veertig jaar voor de lens heeft gekregen. Regie: Barbara Leibovitz. In 5 bioscopen.

In memoria di

Een man doet zijn intrede bij een priesteropleiding. Hij zit vol twijfels. De man en de twijfels worden ons voorgesteld in korte statements die opflakkeren uit een diep zwart. In In memoria di me (Ter nagedachtenis van mijzelf) vindt Regisseur Saverio Costanzo opnieuw een cinematografische vorm die recht doet aan de gevoelens van de personages. Met: Christo Jivkov, Filippo Timi. In 5 bisocopen

The Trap

Ir. Mladen leidt in Belgrado een goed leven: een redelijk inkomen, aantrekkelijke vrouw en een leuk zoontje van tien. Dat leven wordt overhoop gegooid als blijkt dat de zoon een hartafwijking heeft en een operatie nodig heeft. Kosten: 30.000 dollar die niet gedekt worden door de verzekering. Mladens vrouw Marija plaatst een advertentie en een schimmig figuur biedt aan het bedrag te betalen. Mladen hoeft alleen diens zakenpartner om te leggen. Regie: Srdan Golubovic. In 5 bioscopen.

Il y a longtemps que je t’aime

De film begint met het beeld van een vrouw die rookt in een bar op het vliegveld. De grijze architectuur om haar heen en de keuze van Philippe Claudel om haar van niet al te dichtbij te filmen, beklemtonen haar isolement. Ze wordt opgehaald door haar jongere zus Leá. Juliette is na jaren ontslagen uit de gevangenis waar ze zat voor de moord op haar zoontje. Ze moet in het reine zien te komen met het verleden. Regie: Philippe Claudel. Met: Kristin Scott Thomas, Elsa Zylberstein, Frédéric Pierrot. In: 12 bioscopen.

Sex and the City

Filmisch gebeurt er niet opwindends. Inhoudelijk lijkt de plot van Sex and the City op andere formulefilms uit Hollywood. De Bouquetreeks uitgeserveerd als Oorlog en Vrede vindt filmredacteur Bas Blokker. Maar de veertigers Carrie, Charlotte, Miranda en Samantha hebben miljoenen fans en redacteur Sandra Heerma van Voss heeft zich gelaafd aan goed aangeklede, geestige lotgenotes. Regie: Michael Patrick King. Met: Sarah Jessica Parker, Kim Catrall, Cynthia Nixon, Kristin Davis, Chris Noth. In 108 bioscopen.