Randal Corsen duikt in zijn roots

cd jazz Randal Corsen & Friends:Dulsuru di Korsou ****-

cd jazz

Randal Corsen & Friends:Dulsuru di Korsou ****

Voor zijn cd Evolushon kreeg hij een Edison in de afdeling jazz, maar op zijn nieuwe cd Dulsuru di Korsou duikt Randal Corsen (1972) diep in zijn ‘roots’, de muziek van Curaçaose componisten. Onder wie enkele van voor zijn tijd, toen Europese salonmuziek en zwarte dansmuziek nog streng van elkaar gescheiden waren. Tot de Europese erfenis behoren bijvoorbeeld de wals en de danza, meer Afrikaans zijn de tumba en de montuno die eigenlijk van Cuba komt en synoniem is met wat wij salsa noemen.

Omdat de musici van Corsens band, onder wie bassist Eric Calmes en percussionist Pernell Saturnino, overwegend actief zijn in ‘zwarte’ stijlen is de uitvoering meestal swingend, zelfs in keurig geschreven stukjes als Ruto van Jacobo Palm en Mi Ilushon van Emilio Prudencia. Dat Corsen in het kader van deze historische terugblik een handvol typisch Antilliaanse instrumenten mee laat doen, zoals de wiri, een metalen schraper, en de viersnarige kwarta-gitaar, is passend.

    • Frans van Leeuwen