Protest om moskee in R’dam ontspoort

Boze moskeegangers in Rotterdam-Zuid belagen de auto van een bestuurslid van de oude Essalam-moskee aan de Polderlaan. Foto Dirk-Jan Visser (Photo Dirk-Jan Visser: Rotterdam: 04-07-2008) De Essalam moskee aan de polderlaan in Rotterdam Zuid. Mensen demonstreren in verband met het stil leggen van de bouw van de nieuwe grote Essalam moskee en problemen binnen het bestuur. Visser, Dirk-Jan

Voor- en tegenstanders van het bestuur van de Essalam-moskee in Rotterdam-Zuid zijn vanmiddag met elkaar op de vuist gegaan. De politie was gedwongen in te grijpen. Het handgemeen volgde op een protest van tientallen boze moskeegangers, die hun geloofsgenoten hadden opgeroepen niet deel te nemen aan het vrijdaggebed. Zij verzetten zich tegen de invloed van de geldschieters uit Dubai die de bouw van hun nieuwe onderkomen financieren.

De rechter honoreerde vorige week de eis van het bestuur om vijf ‘opstandige’ gelovigen een moskeeverbod van zes maanden op te leggen. Zij zouden zich schuldig hebben gemaakt aan opruiing en fysieke intimidatie. De dissidenten claimen drie- tot vierhonderd sympathisanten te hebben.

Ongeveer zestig moskeegangers vroegen burgemeester Opstelten gisteren op het stadhuis een einde te maken aan het conflict. „We sluiten niet uit dat er doden zullen vallen”, stond onder meer in hun petitie. Maar Opstelten stelde dat bemiddeling geen taak van de gemeente is.

De bouw van de nieuwe moskee, vlakbij voetbalstadion De Kuip, ligt stil sinds 17 maart wegens een meningsverschil tussen de opdrachtgevers en de Duitse aannemer. De laatste heeft inmiddels beslag laten leggen op het bestaande gebedshuis aan de Polderlaan.

De gemeente geeft het bestuur nog elf weken om de bouwactiviteiten te hervatten. Zo niet, dan wordt de bouwvergunning ingetrokken.