Pas verschenen

LITERATUUR

Poetry International 2008: Poëzie van dichters uit de hele wereld. De Arbeiderspers, 116 blz. € 18,95

Bloemlezing met een ruime selectie van het werk van de optredende dichters.

Martin Bril: Tout va bien Berichten uit Frankrijk. Prometheus, 142 blz. € 12,50

Bundeling van Brils columns uit de Volkskrant.

John Irving: De beren los (Setting Free the Bears). Vert. C. A. G. van den Broek, De Bezige Bij, 438 blz. € 7,50

Ter gelegenheid van veertig jaar schrijverschap van John Irving, een heruitgave van zijn debuut uit 1968 in een nieuwe vormgeving samen met vijf andere klassiekers De wereld volgens Garp, , Bidden wij voor Owen Meany, Hotel New Hampshire en Weduwe voor een jaar (de boeken kosten €12,50).

John Jansen van Galen: Met het oog op morgen deel 2. Contact, 128 blz. € 15,–

Nieuwe selectie met poëzie uit het gelijknamige Radio 1-progamma als afsluiting voorgelezen door presentator John Jansen van Galen. Gedichten van onder anderen J. C. Bloem, Remco Campert, Tjitske Jansen en Hagar Peeters.

Ton Peters en Jan Veenstra (red.): Zeuvendaagse Wandelen met schrijvers door Drenthe. Passage, 110 blz. € 19,–

Dagboekfragmenten, gedichten, verhalen en foto’s van een zevendaagse voettocht door Drenthe met verschillende schrijvers en dichters. Bij uitgeverij Primavera Pers verscheen Langs Leidse Letters Een boekhistorische wandeling, een rijk geïllustreerde uitgave samengesteld door Paul Hoftijzer en Kasper van Ommen met een voorwoord door Frits van Oostrom (96 blz. € 9,90).

NON-FICTIE

Hein van Dolen: Romeinse sagen en verhalen in een notendop (bijna) Alles wat je altijd wilde weten. Bert Bakker, 126 blz. € 9,95

Classicus Hein van Dolen geeft een beknopt overzicht van de beroemdste ‘historische’ orale verhalen uit de vroege geschiedenis van Rome.

Lisa Jardine: Gedeelde weelde Hoe de zeventiende-eeuwse cultuur van de Lage Landen Engeland veroverde en veranderde (Going Dutch). Vert. Henk Schreuder, De Arbeiderspers, 442 blz. € 39,95

Engelse historica Lisa Jardine over de culturele wisselwerking tussen Nederland en Engeland in de 17de eeuw. Going Dutch ‘is een oprechte en welkome liefdesverklaring aan ons land en voor Engelsen een prettig geschreven eye- opener’ (Roelof van Gelder in Boeken,18.04.08).

Laurence Bergreen: Marco Polo Van Venetië naar Xanadu (Marco Polo, From Venice to Xanadu). Vert. Anke ten Doeschate en Miebeth van Horn, De Bezige Bij, 432 blz. € 29,90

Biografie over ontdekkingsreiziger Marco Polo en zijn tochten door het machtige Mongolenrijk. ‘Bergreens boek bestaat uit hoofdstukken die steeds opgebouwd zijn uit een tiental door interlinies gescheiden paragrafen. Telkens lezen we iets over een etappe en een halteplaats, waarna de auteur zijn commentaar geeft [...]Dat geeft het boek enigszins het karakter van een lezingavond met dia of powerpoint door een gedegen aardrijkskundeleraar’ (Roelof van Gelder in Boeken, 30.05.08).

Marta Morazzoni: Stad van het verlangen Amsterdam (La città del desiderio, Amsterdam). Vert. Els van der Pluijm, Serena Libri, 148 blz. € 14,95

Korte impressies van de Italiaanse schrijfster Marta Morazzoni (1950) over plekken in de hoofdstad die ze al fietsend verkende.