Paleis niet geschikt voor collectie Rijks

DEN HAAG. Het Paleis op de Dam in Amsterdam is niet geschikt als tijdelijke dependance van het Rijksmuseum. Dat zei minister Ronald Plasterk gisteren in de Tweede Kamer. Plasterk onderzocht op verzoek van VVD, SP en D66 de mogelijkheid om een deel van de collectie van het Rijks tijdelijk in het Paleis op de Dam te laten zien. Het publiek kan zo meer kunstschatten bewonderen, tot de vertraagde verbouwing van het Rijksmuseum in 2013 is voltooid. ”Je hebt met behoorlijke kosten te maken voor een korte periode”, aldus Plasterk. Er moeten volgens de minister allerlei maatregelen worden genomen op het gebied van klimaatbeheersing en collectiebeheer. Daarnaast ondergaat het Paleis zelf ook een renovatie. Door problemen met de aanbesteding kan het Rijks pas eind 2012 of begin 2013 de deuren heropenen.