Ouderwets lijden, wie wint is bijzaak

Morgen begint in Brest de Ronde van Frankrijk.

Het resultaat is in de komende Tour ondergeschikt aan een schoon imago.

Een mecanicien past het zadel bij voor een renner van Caisse d’Epargne. Foto AFP A mechanic adjusts the saddle of a Caisse d'Epargne bicycle at the hotel hosting the Spanish cycling team, on July 3 2008 in Gouesnou, western France, two days before the official start in Brest of the 2008 Tour de France cycling race. Running from Saturday July 5th to Sunday July 27th 2008, the 95th Tour de France will be made up of 21 stages and will cover a total distance of 3,500 kilometres. AFP PHOTO JOEL SAGET AFP

Ging Raymond Poulidor eindelijk Jacques Anquetil verslaan? Won Joop Zoetemelk dan toch eens van Eddy Merckx of Bernard Hinault? Zou Jan Ullrich voor één keer laten zien dat hij eigenlijk beter was dan Lance Armstrong? Aan de vooravond van de Ronde van Frankrijk, de belangrijkste wielerwedstrijd van het jaar, liep traditioneel over de hele wereld de koorts bij miljoenen wielerliefhebbers snel op. Vorig jaar kwam de Tour in 180 landen op televisie.

In de laatste week voor de 95ste Tour de France die morgen in Brest begint, gaan de meeste vooruitblikken over de edities van de afgelopen twee jaar. Floyd Landis moest zijn Tourzege van 2006 wegens dopegebruik terecht afstaan aan Oscar Pereiro, oordeelde het internationaal sporttribunaal CAS maandag. Michael Rasmussen werd dinsdag voor twee jaar geschorst wegens het verkeerd opgeven van zijn whereabouts. Woensdag oordeelde de kantonrechter dat de Deen door zijn werkgever Rabobank terecht is ontslagen maar dat hij desondanks recht heeft op een vergoeding van 665.000 euro. Over favorieten voor de Tour van 2008 speculeert intussen bijna niemand.

„Een wedstrijd zonder onrust, zonder problemen en schandalen”, wenst voorzitter Pat McQuaid van de internationale wielerunie UCI, die zijn organisatie nog altijd afficheert als ‘de regering van het wielrennen’. In feite is hij zijn macht allang kwijt aan Tourorganisator ASO. De Franse ronde wordt verreden onder leiding van officials van de Franse wielerbond, met Franse dopingcontroleurs bovendien. McQuaid staat erbij en kijkt ernaar. Zeker sinds de topploegen begin dit seizoen in de rittenkoers Parijs-Nice een dreigende schorsing en boete van de UCI trotseerden, uit angst dat ze van ASO niet mochten meedoen aan de Tour.

„De Tour is de etalage van het hele wielrennen”, zei Tourdirecteur Christian Prudhomme deze week trots in een interview met persbureau Reuters. En zijn etalage zal blinken. „Ik zag in Parijs-Nice beelden van Robert Gesink, die happend naar adem zijn mond niet meer kon dichtdoen. Wielerwedstrijden worden weer menselijk.” Hij vergeleek de jonge Raborenner, die niet meedoet aan de Tour, met vroegere jonge kampioenen als Anquetil en Gimondi. Maar juist weer niet met Jan Ullrich, toch ook pas 23 bij zijn Tourzege in 1997.

Het profwielrennen heeft de afgelopen periode afgerekend met de generatie die vanaf tien jaar geleden de Tour domineerde. Zevenvoudig recordwinnaar Lance Armstrong bleef tot nu toe met moeite buiten schot, maar de Tourbazen moeten niets van de Texaan hebben. Achter hem rest een slagveld van gesneuvelde klassementsrenners: Jan Ullrich, Ivan Basso, Aleksandr Vinokoerov, Floyd Landis, Michael Rasmussen, Tyler Hamilton, Joseba Beloki, Roberto Heras, Francisco Mancebo, Iban Mayo, Oscar Sevilla. Het had zomaar de top-11 van de komende Tour kunnen zijn, ware het niet dat deze in het epotijdperk opgegroeide renners door dopeaffaires, rechtszaken en schorsingen niet meer mogen meedoen. Het ‘nieuwe wielrennen’ oordeelt klip en klaar: bedriegers, weg ermee.

ASO, dat de zwaarste sportwedstrijd ter wereld organiseert, is graag het schoonste jongetje van de klas. Heeft Tom Boonen cocaïne gebruikt? De Belgische topper wordt direct geschrapt van de deelnemerslijst, hoewel hij volgens de UCI-regels niet wordt geschorst omdat de test buiten wedstrijdverband plaatsvond. Maar Gerolsteiner-kopman Stefan Schumacher dan, die eind vorig seizoen onder invloed een auto-ongeluk veroorzaakte en sporen van amfetamines in zijn bloed had? Hij mag wel meedoen van de almachtige ASO. Bij zoveel willekeur is het moeilijk de Tour nog te zien als een topwedstrijd waarin de beste wielrenners van de wereld strijden om de eerste plaats.

Zelfs de winnaar van vorig jaar, de Spanjaard Alberto Contador, mag niet meedoen. Zijn ploeg Astana heeft volgens ASO de afgelopen twee jaar de Tour in opspraak gebracht met dopeaffaires. Feitelijk onjuist, want in 2006 nam Astana alleen de boedel over van Liberty Seguros, dat zich had teruggetrokken vanwege het Spaanse bloeddopeschandaal Operacion Puerto. En sinds Vinokoerov vorig jaar uit de Tour werd gezet wegens bloeddoping is het management van de Kazachse ploeg ingrijpend veranderd. Contador won begin juni onberispelijk de Giro. Maar de nieuwe baas van de ploeg is Johan Bruyneel, voor ASO nog altijd het brein achter de vermaledijde Armstrong. De andere ploegen staan gewoon toe dat de collega’s van Astana worden geboycot. Ze sloten afgelopen week zelfs een akkoord met ASO met de garantie dat ze aan de Tour van 2009 en 2010 mogen meedoen.

Ook Rabobank doet volop mee met het nieuwe wielrennen. Bij de enige Nederlandse ProTourploeg praat niemand meer over de vorig jaar opgestapte directeur Theo de Rooij. Bij de ploeg is geen plaats voor de gestopte Michael Boogerd, de afgelopen twaalf jaar het Nederlandse boegbeeld in de Ronde van Frankrijk.

Zijn gedoodverfde opvolger Thomas Dekker is niet geselecteerd omdat de nieuwe ploegleiding niet gesteld is op eigenzinnige vedetten. Al was de 23-jarige Noord-Hollander de beste Raborenner in het voorjaar, de ploeg gaat liever naar de Tour met onbesproken Nederlanders die in dienst rijden van de buitenlandse kopmannen als de Rus Denis Mentsjov en de Spanjaard Oscar Freire.

Alweer: resultaat is in de komende Tour ondergeschikt aan een schoon imago. Alleen zonder incidenten trekt het wielrennen nieuwe sponsors aan. Kijk naar Saxon (dat CSC opvolgt), Columbia (was High Road en daarvoor T-Mobile) en de contractverlenging van Quickstep, zeggen optimisten. Grote investeringsmaatschappijen lopen zich warm voor een cleane sport. Dus blijft elke vorm van medische begeleiding direct doping. Coureurs dienen ouderwets te lijden, dat verkoopt het best. Wie wint is bijzaak.

„De Tour creëert zijn eigen helden”, zegt directeur Prudhomme. En dan maar hopen dat tijdens de Tour niemand van de UCI spontaan de namen lekt van de 23 coureurs met een verdacht bloedprofiel, zoals dopingcommissaris Anne Gripper op 2 mei bekendmaakte. De favorieten, zoals Cadel Evans, Alejandro Valverde en Carlos Sastre, weten wat ze te doen staat. In de cocon van ruziënde bestuurders en zoekende journalisten kun je beter zo laat mogelijk in de Tour de gele leiderstrui veroveren. Vraag maar aan Michael Rasmussen.

Volg de Ronde van Frankrijk via www.letour.fr

    • Maarten Scholten