Op Italiaanse stage

Dat bijna alles in Italië beter is dan in Nederland, is natuurlijk geen bijster origineel onderwerp voor een column. Dat weten we wel. De vraag is wat we doen met die wetenschap. Daarover heb ik ideeën ontwikkeld.

Om met het allerbelangrijkste te beginnen: er zou een verplichte stage naar Genua, Bologna of Rome moeten worden ingevoerd voor alle Nederlandse cafébazen en restauranthouders. Het lijkt mij een taak van de minister van Volksgezondheid. Dan heeft hij ten minste iets nuttigs te doen in plaats van zijn vingertje te heffen van foei boven onze asbakken.

Een simpel bordje pasta met een karafje wijn, met zorg bereid en zonder fratsen opgediend voor een te verwaarlozen bedragje. Wanneer we dat in Nederland op elke straathoek zouden kunnen eten, zouden al onze problemen verdwijnen. Niemand zou zich nog zorgen maken. Niemand zou stemmen op Wilders of Verdonk.

Ik schrijf dit op het terras van de Bar degli Specchi in Genua. Met enige goede wil is het tijd voor het aperitief. Het is eigenlijk de hele dag tijd voor het aperitief. Als ik een biertje bestel, vraagt de serveerster of ik iets wil eten. Dat betekent niet dat zij mij de menukaart wil laten zien. Bij het aperitief horen allerlei gratis hapjes. Geen chips of pinda’s, maar schalen en bakjes met pizzaatjes, groenten en omeletjes, en als ik iets anders zou willen, zouden ze dat met liefde klaarmaken.

Toen Nederland jaren geleden voorzitter was van de EU, vergastte toenmalig premier Wim Kok de Europese leiders in Amsterdam voor de lunch op typisch Hollandse boterhammen met kaas en een glaasje karnemelk. Kunt u zich dat voorstellen? Silvio Berlusconi met een boterham en een mokje karnemelk? Het heeft nog meer schade berokkend aan het Nederlandse imago dan welke afgang op welk EK dan ook. En Kok was er trots op. Zo doen wij dat in Nederland. En onze koningin gaat gewoon op de fiets. Dat is geen bescheidenheid, maar agressief en opdringerig calvinisme dat elke vorm van wellevendheid met wortel en tak wil uitroeien. Daar krijg je regen van en rukwinden en kustbewaking. Waarom denkt u dat de zon altijd schijnt in Italië?

Ook de Nederlandse weermannen moeten verplicht op stage.

Ilja Leonard Pfeijffer

    • Ilja Leonard Pfeijffer