NRCBOEKEN.NL

Deze rubriek, een verzameling van boeken-nieuws en -rubrieken, werkt samen met Dirk Leymans website papierenman.blogspot.com.

Orhan Pamuk Foto Roger Cremers Nederland, Amsterdam, 31-10-2005 Orhan Pamuk (AUTEUR)(Istanbul, 1952) Pamuk studeerde architectuur en journalistiek in Istanbul. Het duurde acht jaar voordat een uitgever bereid was zijn eerste roman,'Cevdet Bey ve Ogullari' (Cevdet Bey en zonen, 1982) uit te geven. Inmiddels worden zijn romans in meerder talen uitgegeven en wordt Pamuk door critici beschouwd als een van de belangrijkste hedendaagse Turkse schrijvers. Zo stelt hij zich de vraag wat 'identiteit' betekent wanneer oost en west elkaar ontmoeten. Pamuk schreef ondermeer 'De witte vesting', 'Het huis van de stilte', 'Het zwarte boek' en 'Het nieuwe leven'. De laatste roman werd een van de best verkochte boeken aller tijden in Turkije. PHOTO AND COPYRIGHT ROGER CREMERS Cremers, Roger

NIEUWSLEZEN Robert Mugabe

Robert Mugabe is als een klein kind ‘dat door zijn vader tot de orde wil worden geroepen’, schreef Bram Vermeulen (28.04.08) in een interview met Mugabe’s biograaf Heidi Holland. In haar biografie Dinner with Mugabe stelt ze dat de president van Zimbabwe net als zijn Zuid-Afrikaanse collega Thabo Mbeki een typisch product is van het kolonialisme. Beiden zijn ‘even beschadigd, door een leven enkel gewijd aan de politiek, een leven zonder vader. Even onzeker en gevoelig voor kritiek, media, oppositie. Even boos over de strijd tussen verschillende identiteiten.’,

Ook Mugabe’s biograaf Martin Meredith legt in Mugabe, Power, Plunder and the Struggle for Zimbabwe het accent op de miskenning door de Britten en het kolonialisme: ‘Het koloniale regime waarin Mugabe is opgegroeid, heeft hem voor altijd bitter gemaakt’, schrijft Meredith. Heidi Holland laat in haar boek een onzekere man zien: Mugabe was tegenover haar bijna in tranen toen hij vertelde over zijn liefde voor het Britse koningshuis. ‘Het was alsof zijn eigen familie hem verraadde, en juist daarom haat hij Blair.’ Meredith heeft minder begrip: ‘het geloof in zichzelf heeft zich ontwikkeld tot een monsterlijk ego.’

Aan Vermeulen legde ze uit dat ‘Mugabe wil worden uitgenodigd in Londen, hij wil worden erkend door de Britten en door niemand anders. Maar al wat Gordon Brown doet is het oproepen tot een wapenembargo en de oppositie tot winnaar uitroepen. Brown verspeelt zijn mogelijke rol als onderhandelaar.’ (TJ)

Protest tegen Jünger in Franse Pléiade

De Duits-Franse auteur Georges-Arthur Goldschmidt reageert in een fel artikel in de Frankfurter Rundschau vol ongeloof op de toetreding van de Duitse auteur Ernst Jünger (1895-1998) tot de Franse klassieke reeks La Pléiade. Onlangs verschenen Jüngers dagboeken in twee delen Journaux de Guerre, in totaal 2.396 bladzijden. Goldschmidt, van joodse komaf, ziet in de publicatie ‘een regelrechte rehabilitatie van de nazibezetting in Frankrijk’. ‘Onder het mom van vermeende objectiviteit, verbreidde Jünger een visie op het mechanische doden, zonder erbarmen’, schrijft hij. Jünger was tussen 1941 en 1944 verbonden aan de Duitse militaire staf onder de nazi’s in Parijs en was onder meer verantwoordelijk voor de censuur. In zijn vroege werk verheerlijkte hij de heroïek van de oorlog, al nam hij afstand van het nationalisme. In zijn oorlogsdagboeken registreert de tot aan zijn dood ambigue Jünger onder meer de gang van zaken in het Parijs onder de nazibezetting. (DL)

Museum schrapt Pamuk na uitstel boek

De Schirn Kunsthalle in Frankfurt blaast een grote literaire tentoonstelling af over het nieuwe, binnenkort te verschijnen boek Masumiyet Müzesi (Het museum van de onschuld) van de Turkse auteur Orhan Pamuk. Nobelprijswinnaar literatuur 2006 Pamuk slaagt er niet in de gestelde deadline te halen. De roman zou fungeren als een soort catalogus bij de tentoonstelling. Omdat Pamuk flinke vertraging heeft opgelopen met zijn manuscript en ook de Duitse vertalers en tentoonstellingsmakers daardoor met de handen in het haar zitten, heeft de Schirn Kunsthalle besloten om de tentoonstelling te verdagen. De tentoonstelling zou parallel lopen met de Frankfurter Buchmesse in oktober en plaats hebben van 18 oktober tot 18 januari 2009. (DL)

TIJDSCHRIFTHermans-magazine

Volledig in de geest van de meester zelf maken ook de redacteuren van het tijdschrift gewijd aan Willem Frederik Hermans zich enorm druk over instituties die het werk van de schrijver beheren. Eerst zaten de Volledige werken volgens de redacteuren al vol met fouten, nu deugt er ook al niets van Verscheur deze brief! Ik vertel veel te veel, de briefwisseling tussen Hermans en Gerard Reve die in maart j.l. het licht zag. Schuldige is uitgeverij De Bezige Bij, die ‘nog steeds erg tuk is op snelle winst’ en geen tijd vond om bij het herdrukken van het boek een paar aan het licht gekomen fouten recht te breien, aldus het blad. Reve-biograaf Nop Maas en Hermans-biograaf Willem Otterspeer, die het boek bezorgden, zijn ‘knoeiers’. Dateringen bij afgedrukte foto’s kloppen niet, pseudoniemen van schrijvers staan niet vermeld en ook het gegeven dat Henk Romijn Meijer inmiddels is overleden is Maas en Otterspeer ontgaan. ‘Fijn voor de familie! [Van Romijn Meijer]’, merkt Hermans- magazine dan ook op. Verder in het blad veel aandacht voor Au pair, de laatste grote roman van Hermans die in Parijs speelt. (SK)

Hermans-magazine nr 67, Over Au pair kost € 6,50. www.xs4all.nl/~bpolak.

WEEKWEBSITEnobelprize.org/nobel_prizes/litera- ture/laureates/2003

J. M. Coetzees Hij en zijn man is een uitgeschreven versie van de toespraak die de schrijver in december 2003 hield bij zijn bekroning als Nobelprijswinnaar voor literatuur. Op de site van het Nobelprijscomité is een video-opname van Coetzee te zien, die de tekst op een zeer aangenaam tempo ten gehore brengt. ‘Who was Daniel Defoe?‘, vroeg een jonge Coetzee zich af toen een encyclopedie voor kinderen die naam opgaf als auteur van het boek Robinson Crusoë. Stond niet op pagina één van de roman vermeld dat Crusoë zelf de man was die het verhaal vertelde? ‘What had Defoe done to get into the children’s encyclopedia along with Robinson Crusoe?‘ (SK)

M.m.v. Arjen Fortuin, Toef Jaeger, Sebastiaan Kort en Dirk Leyman

De berichten zijn in uitgebreide vorm via nrcboeken.nl te lezen.