NOS vanuit Mao’s zomerpaleis

Vanuit Peking gaat de NOS 240 uur sport uitzenden. Zenders in de VS klagen al over bureaucratie, bij de NOS gaat het vooralsnog voorspoedig.

Een monument in de vorm van een schelp bij de Olympische zeillocatie in Qingdao. Foto AP Kunstwerk bij de Olympische zeillocatie in Qingdao. Foto AP A photographer stands behind a monument of a sea shell on display near the Olympic Sailing venue during a media tour organized by Beijing Olympic Media Centre in Qingdao, China, Monday, April 14, 2008. The venue will hold the 29th Olympic Games and 13th Paralympic Games on this August till September. (AP Photo/Andy Wong) Associated Press

Het zijn de derde Olympische Spelen die hij coördineert. Ewoud van Winsen, chef d’équipe in China van NOS Sport, had in zijn planning rekening gehouden met veel meer tegenvallers dan bij de Zomerspelen in Athene en de Winterspelen in Turijn. Tot zijn verrassing zijn er nog geen achterstanden, zo verzekert hij.

Voor de Spelen in Peking zet de NOS 250 mensen in. Ruim eenderde van hen gaat naar China, de rest werkt in Hilversum. De kosten van deze grote operatie maakt de NOS niet openbaar.

Vertegenwoordigers van de grote Amerikaanse tv-zenders zeiden onlangs nog dat het werk in China hun onmogelijk werd gemaakt. Er waren meningsverschillen met de organisatie over onder meer beperkingen van reportages op het Plein van de Hemelse Vrede, strenge veiligheidsmaatregelen en uitzendapparatuur die niet mocht worden ingevoerd.

China heeft tijdens de Spelen 500.000 mensen aangesteld voor de veiligheid. Volgens het IOC worden tweeduizend vrachtwagens met tv-apparatuur verwacht op deze Spelen. „Een aantal maatregelen is onwerkbaar”, zei Gilbert Felli van het IOC tegen persbureau AP.

„Onze spullen zijn nog niet in Peking”, zegt Van Winsen. Maar hij maakt zich geen zorgen. „De Chinezen willen van de Spelen een goed-nieuws-show maken. Het zal wel goed komen zodra ze merken dat vertragingen hun imago schaden.” Hij wil ook een relativerende opmerking maken over de bureaucratie. „Zo gaat dat in landen waar het stikt van de mannetjes van de overheid. En als je in Nederland op de Dam wilt filmen,heb je ook toestemming nodig.”

De NOS zendt in Peking uit vanuit het Holland Heineken Huis, gevestigd in een zomerpaleis dat de Russen ooit schonken aan Mao. Het dak wordt het decor voor de dagelijkse talkshow NOS Studio Sportzomer van Mart Smeets. Als het weer meezit. „Augustus is de vochtigste maand. Bovendien kan het er 35 graden zijn.”

De grootste opgave voor de NOS is: wat laten we zien op tv? „We kiezen voor live en voor Nederlandse sporters”, zegt Van Winsen. „Zwemmen, baanwielrennen en voetbal hebben prioriteit. En alle teamsporten waarin Nederland verder komt. Dat kiezen doe je op basis van je kennis en je gevoel.”

In 240 uur tv die in augustus op Nederland 1 is gereserveerd voor de Spelen is veel tijd ingeruimd voor samenvattingen. Vanwege het tijdsverschil van zes uur vinden wedstrijden ’s nachts en in de vroege ochtend Nederlandse tijd plaats. Ook commerciële belangen spelen daarbij een rol. Amerikaanse zenders betaalden veel voor de rechten, zodat zij de zwemfinales op prime time kunnen uitzenden.

Voor de diehards die alles overal live willen meemaken, is er internet en de mobiele telefoon. Via deze platformen biedt de NOS tegelijkertijd dertien videokanalen aan: naast Nederland 1 zijn er 12 live kanalen. Op de site komt ook een ‘spoorboekje’ – wat is waar te zien op welk moment – dat iedere internetter kan afstemmen op zijn voorkeur.

„Peking 2008 moet een hoogtepunt worden”, zegt Maarten Nooter, hoofdredacteur NOS Sport. „Sport is ons vak. Maar we sluiten onze ogen niet voor andere zaken”. Zo schuift in de dagelijkse talkshow NOS Studio Sportzomer Bettine Vriesekoop aan bij Mart Smeets. De oud-topsporter, die nu correspondent in China is van NRC Handelsblad, vertelt bijvoorbeeld wat wel en niet in de Chinese kranten staat. „Of ze duidt wat propaganda is, of welke diepere lagen er zitten in de openingsceremonie”, zegt Van Winsen.

De nieuwsredactie van de NOS heeft in augustus een team van acht mensen in China voor thema’s als mensenrechten, Tibet, milieuvervuiling en het nieuws buiten de Olympische zone.

Sporters zijn echter van 7 tot 24 augustus de hoofdpersonen op Nederland 1 en Radio 1. Het programma RadioOlympia, dat 14 uur per dag te horen is, komt voor het eerst vanaf locatie. „We hopen eenzelfde sfeer te creëren als bij Radio Tour de France”, zegt presentator Jurgen van den Berg. „Ter plekke zijn voegt iets toe. Er zijn meer dan tweehonderd Nederlandse sporters en hun trainers die je in de uitzending kunt krijgen.”

Live tv-uitzendingen beginnen tussen 1.00 en 4.00 uur. De hele dag zijn er samenvattingen.

    • Mirjam Keunen