Nog even winnen en dan voor 60.000 man draaien

Jongeren tussen de 13 en 18 jaar tonen hun kunsten op de finale van Kunstbende.

De kans om jong talent te spotten. En BN’ers.

Alle finalisten krijgen tijdens de finale vijf minuten de tijd om hun kunst te vertonen. Foto Maarten van Haaff Jonge DJ's tijdens een workshop in Studio 80. Amsterdam, 22 juni 2008. foto MAARTEN VAN HAAFF
Alle finalisten krijgen tijdens de finale vijf minuten de tijd om hun kunst te vertonen. Foto Maarten van Haaff Jonge DJ's tijdens een workshop in Studio 80. Amsterdam, 22 juni 2008. foto MAARTEN VAN HAAFF Haaff, Maarten van

„Draaien op Mystery Land? Ik wou dat ík vijftien was!”, roept dj-fenomeen Michel de Hey lachend uit. Een eigen set op dancefestival Mystery Land is de hoofdprijs voor de jonge dj die morgen de finale van de Kunstbende wint. De Hey: „Meestal win je een koptelefoon of zo, nu mag je draaien op een festival waar 60.000 mensen komen.”

Dj’s zijn dit jaar voor het eerst vertegenwoordigd op de Kunstbende, een jaarlijkse talentenjacht voor creatieve jongeren tussen de 13 en 18 jaar. De Kunstbende wedstrijd, die dit jaar voor de achttiende keer wordt gehouden, is voor jong talent op de meest uiteenlopende gebieden van kunst en cultuur. Naast Dj is er Muziek, Film, Dans, Expo, Taal, Theater en Fashion. En valt de kunstzinnige prestatie niet onder één noemer te vatten, dan is er de categorie Alles Mag.

Per provincie zijn er de afgelopen maanden voorrondes gehouden, waar zo’n 4.000 jongeren aan meededen. En voor sommige categorieën was er een workshop, zoals die van Michel de Hey die les aan de dj-finalisten gaf. De jonge deejays wilden alles weten van De Hey, een van de succesvolste dj’s van Nederland. Over hoe belangrijk het is om zelf muziek te produceren, welke programma’s hij het liefst gebruikte, tot waar ter wereld de mooiste vrouwen zijn. De 14-jarige Jeroen Boom, aka dj Jay, worstelt deze avond vooral met het thema van dit jaar: Geheim. Een verhaal voor een toneelstuk kan hij er wel voor verzinnen, maar een dj-set? „Je kunt proberen je set heel mysterieus te maken. Ofzo. Maar tja, je platenkeus moet wel bij je passen.”

Morgen is de finale van Kunstbende. Dan strijden de regiowinnaars tegen elkaar in het Muziekgebouw aan het IJ en het Bimhuis in Amsterdam. Alle finalisten, 104 in totaal, krijgen vijf minuten de tijd om hun kunst te vertonen. Er is singer-songwriter muziek, er is cabaret, rap, fotografie, dans en er is een meisje dat een levend kunstwerk is. Per categorie is er een jury van bekende Nederlanders en mensen uit het vak. Als bezoeker heb je dit weekeinde dus de kans om jong talent en BN’ers te spotten. Voor de talenten is het een kans om een optreden in hun eigen vakgebied te winnen, zoals een show op de Amsterdam Fashion Week of een filmvertoning op het Internationaal Film Festival Rotterdam .

De Kunstbende heeft een indrukwekkend rijtje oud-deelnemers, onder wie Trijntje Oosterhuis, Krezip, Claudia de Breij en Egbert-Jan Weeber. Vorig jaar won de toen 13-jarige drummer Lars Nijman in de categorie Alles Mag. Sindsdien heeft hij onder andere drumbattles gedaan met de drummers van Krezip en Golden Earring, en stond hij in het voorprogramma van een drumclinic van Simon Phillips, drummer van Toto. Wie weet wat de winnaars van dit jaar dus te wachten staat.

Een van de kanshebbers is Boyd van Groesen. Hij is zeventien en staat morgen in de finale van Film en van Theater. Hij ziet zichzelf als een vrij kunstenaar en is al eens gescout door scenarioschrijfster en regisseuse Maria Goos. Zijn theaterstuk is een soort tragikomedie, waarin hij alle rollen zelf speelt. „Het is een absurdistische voorstelling met een inrichting, clowns met knuppels, een valse piano en nazischippers.” Het stuk gaat over imperfectie, en onzekerheid. „Ik ga uit van de filosofie van Socrates, dat het enige wat je zeker weet, is dat je niks zeker weet, en zelfs dat weet je niet zeker.”

Ook de 17-jarige Liesbeth Fraiquin en Lyanne Tonk dingen naar de hoofdprijs. Samen met twee vriendinnen maakten zij een Vampierfilm. „We hebben expres materialen gebruikt die er heel nep uitzien. De tanden van de vampier zijn gemaakt van een plastic bekertje”, vertelt Fraiquin. „En het bloed in de nek van het slachtoffer is van marsepein. Maar het ziet er best echt uit.” Tonk: „Onze leraar zei: ‘Jullie komen nooit door de eerste ronde heen’, maar we staan mooi in de finale!”

De Kunstbende draait voornamelijk om de jaarlijkse wedstrijd, maar de stichting doet meer. De Kunstbende richt zich op ontdekking, ontmoeting en ontwikkeling van talent. Rabia Alibaks, medewerker van de Kunstbende: „We coachen jongeren en regelen optredens voor ze. Soms helpen we ze bij hun studiekeuze of regelen een ontmoeting met een regisseur die ze bewonderen .”

Dj Jay, die morgen in de finale staat, is een van de jongeren die geholpen worden door de Kunstbende. „Ik sta op de A-list van de Kunstbende in Brabant. Dat betekent dat ze me promoten en proberen mij op zoveel mogelijk plekken te laten draaien. Daardoor kom ik makkelijker ergens binnen.” Michel de Hey: „Toen ik begon was er nog niets op dit gebied. Ik weet hoe moeilijk het is om er tussen te komen in dit wereldje, dus het is super dat ze de kids zo helpen.”

Finale van de Kunstbende, zaterdag 5 juli vanaf 13.00u. Prijsuitreiking 20.00u. Muziekgegebouw aan 't IJ en Bimhuis, Amsterdam. Kaarten kosten 7,50 euro, bestel op www.muziekgebouw.nl