Moskou ontslaat gezant Straatsburg

President Dmitri Medvedev heeft de Russische gezant aan het Europees Hof van de Rechten van de Mens uit zijn functie ontheven. Dat heeft het Kremlin gisteren bekendgemaakt. De verklaring komt op de dag dat het in Straatsburg gevestigde Hof Rusland opnieuw oplegt meerdere Tsjetsjenen financieel te compenseren.

Het hof gelastte Moskou om in totaal 175.000 euro te betalen aan familieleden van Tsjetsjenen die door Russische troepen in Tsjetsjenië in 2000 en 2002 werden ontvoerd.

Waarom de gezant, Veronika Milintsjoek, is ontslagen, heeft het Kremlin niet gezegd. Maar Russische media zeggen dat Milintsjoek volgens de regering niet genoeg gedaan zou hebben om de Russische belangen te beschermen. Het Hof heeft Moskou de afgelopen jaren veelvuldig veroordeeld voor het schenden van mensenrechten in Tsjetsjenië, een Russische deelrepubliek waar Rusland de afgelopen dertien jaar twee keer een bloedige oorlog uitvocht. Moskou heeft altijd hardnekkig ontkend dat er mensenrechten zijn geschonden.

Volgens de Russische procureur-generaal Joeri Tsjaika moest Moskou op last van het Mensenrechtenhof het afgelopen jaar alleen al 4,3 miljoen euro aan slachtoffers betalen. Wie Milintsjoek opvolgt is nog niet bekendgemaakt. (AP, AFP)