Militairen kregen les in acteren

Terwijl de 15 ex-gijzelaars van de FARC hun familie terugzagen, werden gisteren in Colombia meer details bekend over de actie waarmee leger en inlichtingendiensten hen woensdag bevrijdden.

De verantwoordelijke minister van Defensie, Juan Manuel Santos, sprak van een „Hollywood-achtige voorbereiding”. „Er was een script, er werd geoefend in een studio.” Agenten werden met acteerlessen voorbereid op hun rol van journalist, cameraman, buitenlandse hulpverlener of guerrillero.

Als inspiratie voor het ‘script’ diende de eerder dit jaar door de Venezolaanse president Chávez bemiddelde vrijlating van FARC-gijzelaars. Ook daarbij waren pers en hulpverleners aanwezig geweest en de woensdag gebruikte helikopters waren zo geschilderd dat ze leken op de toestellen die bij de vorige actie ingezet werden.

Santos kon niet ingaan op vragen over de infiltrant in de hoogste machtscirkel, die de hoogste cipier, commandant César wist wijs te maken dat de gijzelaars verzameld en overgebracht zouden worden naar FARC-topman Cano.

De minister zei dat de FARC zo gefragmenteerd is dat de fronten op „middeleeuwse wijze” moet communiceren door koeriers met usb-sticks en diskettes door de jungle te sturen. Santos zei dat het leger weet waar alle commandanten zitten en dat meer operaties zoals ‘Schaakmat’ kunnen volgen.

De FARC heeft nog niet publiekelijk gereageerd op de actie. De twee gevangengenomen guerrillaleiders, alias ‘Gafas’ en ‘César’, werden gisteren gepresenteerd, maar zwegen tegenover de pers.

Santos vertelde ook over het plan-B, voor als de FARC de list zou hebben doorzien. Het leger had 39 helikopters paraat om in dit geval de gijzelnemers met een „humanitair cordon” te omsingelen teneinde hen te overreden de gijzelaars alsnog vrij te laten.

Hoewel de Verenigde Staten en Israël op de achtergrond advies gaven, was de operatie volledig ‘Made in Colombia’, aldus Santos.

Wereldwijd ging gisteren de meeste media-aandacht uit naar ex-gijzelaar Ingrid Betancourt, die in Bogotá na zes jaar herenigd werd met haar twee kinderen.

Over haar tijd bij de FARC zei ze: „Zo kan je een mens niet behandelen. Ik zou een mens nog niet zo behandelen, misschien een plant zelfs niet.” Verder sprak ze zich ook uit voor een derde termijn van president Uribe. Daarvoor zou een grondwetswijziging nodig zijn: een controversieel thema in Colombia, nadat het hooggerechtshof vorige maand zei dat de grondwetswijziging die Uribe’s herverkiezing in 2006 mogelijk maakte, onwettig was.