Lieve liedjes op debuut The Rascals

cd rock The Rascals:Rascalize ***--

cd rock

The Rascals: Rascalize ***

Het was misschien niet de handigste zet van Miles Kane, om het duoproject The Last Shadow Puppets met Alex Turner van The Arctic Monkeys voorrang te geven boven het debuut van zijn eigen Britrockgroep The Rascals. Vergeleken bij het fenomenale The Age Of The Understanding van de Puppets verbleekt Rascalize een beetje. Veel elementen zijn aanwezig: de in galm gedrenkte songs, de overduidelijke sixtiesinvloeden, de surfgitaarpartijen en de naïeve, nasale zang. Kane is een wat doordeweekser songschrijver dan Turner en giet zijn Scott Walker-epigonisme in lieve liedjes, waarin hij zomaar opeens in een kinderlijk ‘lalala’-koortje kan losbarsten. Er staan beslist verdienstelijke popsongs op Rascalize: de staccatopop van People watching, de door een pompende bas voortgedreven wanhoop van Out of dreams en de furieuze beatmuziek van I’ll give you sympathy. Als gezellige lappendeken van ouderwetse galmpop mist Rascalize echter urgentie. De plaat is geen briljant geheel, zoals The Age Of The Understanding dat wél is.

    • Jan Vollaard