Libanese aubergines

Hoofdgerecht voor 4 personen:4 aubergines500 gram lamsgehakt2 rode uien4 eetlepels fijngehakte platte peterselie4 takjes peterselie3 theelepels harissa (uit tube)snufje kaneelpoeder50 gram pijnboompitten2 eetlepels rozijnen1 eetlepel krenten4 vleestomaten1/2 eetlepel citroensap1 theelepel suikerolijfoliezout en versgemalen peper

Snijd de niet te grote aubergines in de lengte in tot bijna aan de steelaanzet. Prik de schil hier en daar in met een vork. Vouw de aubergines voorzichtig open en kerf het vruchtvlees met een scherpmesje kruislings in. Bestrooi met zout. Besprenkel de binnen- en buitenkanten met olijfolie.

Leg de aubergines in een vuurvaste schaal of op bakpapier of een siliconenmatje op een bakplaat en plaats deze in een voorverwarmde oven van 200 graden. Laat de aubergines in circa 30 minuten gaar worden.

Maak intussen de vulling. Wel de rozijnen en krenten in lauw water. Fruit de gepelde, gesnipperde uien in olie zacht en glazig. Voeg de harissa en het gehakt toe en bak het snel korrelig en gaar. Roer de pijnboompitten en de gewelde en uitgelekte rozijnen en krenten erdoor. Breng het mengsel op smaak met zout en peper. Roer er eventueel nog wat harissa door.

Snijd de ontvelde tomaten in stukjes. Verwarm de stukjes met het citroensap en de suiker in een koekenpan of sauspan. Verdeel de tomaat over 4 borden. Leg de gare aubergines op de warm gemaakte borden en trek de helften uit elkaar. Vul de opening met het zoet-pittige gehaktmengsel. Leg er als garnering losjes een takje peterselie op. Uiteraard wordt ook het gare vruchtvlees van de aubergine opgegeten.

Anne Scheepmaker

Morgen: kaasschnitzels

    • Anne Scheepmaker