Kabinet sluit negen studies voor Iraniërs

Nederlandse universiteiten en onderzoeksinstituten moeten Iraanse onderdanen per vandaag de toegang ontzeggen tot locaties en studierichtingen waar nucleaire kennis kan worden opgedaan.

Dit blijkt uit een wijziging van de sanctieregeling Iran, die gisteren van kracht is geworden. De maatregel geldt nu ook voor Iraniërs die tevens de Nederlandse nationaliteit hebben.

Vijf locaties en negen studierichtingen zijn tot „verboden gebieden” verklaard. Het gaat bijvoorbeeld om de testreactor van de Technische Universiteit Delft en studierichtingen binnen natuurwetenschap en techniek. Nederlanders die Iraniërs, ook degenen met een dubbele nationaliteit, toelaten of onderwijzen in de verboden gebieden, kunnen strafrechtelijk worden vervolgd. Dit geldt ook voor Nederlanders die in het buitenland onderwijs aanbieden.

Het Nederlandse besluit is gebaseerd op resolutie 1737 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties tegen Iran, uit 2006. Staten wordt daarin gevraagd om de verspreiding van nucleaire technologie naar Iran tegen te gaan. In de resolutie staat echter geen specifieke eis om Iraniërs toegang te ontzeggen tot onderwijsinstellingen en nucleaire locaties. Nederland is het enige VN-land dat deze maatregelen neemt.

Begin dit jaar ontstond ophef toen de technische universiteiten Twente en Eindhoven Iraniërs de toegang ontzegden. Zo gaven zij invulling aan een verzoek van minister Plasterk (Onderwijs, PvdA). Die voorlopige regeling bevatte nog geen dwingende maatregelen. De nieuwe regeling wel, zegt volkenrechtdeskundige Bibi van Ginkel van Instituut Clingendael. „Deze regeling is voldoende toegespitst op specifieke onderdelen van studies om niet discriminerend te zijn. Bovendien is de regeling duidelijk gekoppeld aan de VN-resolutie die maatregelen tegen Iraniërs verordonneert. Ik denk niet dat er nu een onevenredig grote druk ligt op universiteiten om hieraan te voldoen.”

Reacties: pagina 3

    • Thomas Erdbrink
    • Derk Walters