Groot-Brittannië

Groot-Brittannië Londen Voor Amazing Rare Things , een expositie van natuurillustraties uit de Koninklijke Verzameling, koos natuurexpert Sir David Attenborough voor de tijd toen Europeanen nog nieuwe planten en dieren ontdekten. Attenborough’s enthousiasme bij het presenteren van de natuur geldt ook voor deze eerste waarnemers die alles terugbrachten wat ‘paradijselijk’ was. Zelfs wetenschapper Leonardo da Vinci weet zich niet in te houden met een liefdevolle krijttekening van een eikentakje. Maria Merian verwezenlijkte haar droom en gaf de Surinaamse natuur weer. De aquarellen van de hortoloog Marshal tonen de fantastische wereld, vol tulpen en kamperfoelie, in eigen tuin. T/m 28 sept, Amazing Rare Things, The Art of Natural History in the Age of Discovery dag. 10-17u30 in de Queen’s Gallery, Londen SW1, 004420 7766 7301 & www.royalcollection.org.uk

Londen Voor Amazing Rare Things , een expositie van natuurillustraties uit de Koninklijke Verzameling, koos natuurexpert Sir David Attenborough voor de tijd toen Europeanen nog nieuwe planten en dieren ontdekten. Attenborough’s enthousiasme bij het presenteren van de natuur geldt ook voor deze eerste waarnemers die alles terugbrachten wat ‘paradijselijk’ was. Zelfs wetenschapper Leonardo da Vinci weet zich niet in te houden met een liefdevolle krijttekening van een eikentakje. Maria Merian verwezenlijkte haar droom en gaf de Surinaamse natuur weer. De aquarellen van de hortoloog Marshal tonen de fantastische wereld, vol tulpen en kamperfoelie, in eigen tuin.

T/m 28 sept, Amazing Rare Things, The Art of Natural History in the Age of Discovery dag. 10-17u30 in de Queen’s Gallery, Londen SW1, 004420 7766 7301 & www.royalcollection.org.uk

Londen

,,Misschien creëerde God de mens in zijn verbeelding, maar in kunst werd god ook gecreëerd door de mens" is de stelling van de expositie In our own Image: Gods and Mortals in Antiquity. We zien de Egyptische God Amon, waarin ook de gelaatstrekken van Toetanchamon herkend kunnen worden. Uit Amerikaanse, Engelse, Duitse en Franse collecties zijn idealistische afbeeldingen van de godin van Egypte, de Griekse held Hercules, Alexander de Grote en Hellenistische prinsen bijeengebracht. Maar de focus ligt op het marmeren beeld van de liefdesgodin Afrodite, het beroemdste en meest gekopieerde beeld ter wereld uit de tijd dat een uitbeelding van een onbedekt vrouwenlichaam ongewoon was.

T/m 18 july, In our own Image: Gods and Mortals in Antiquity, Rupert Wace Ancient Art Limited, 14 Old Bond Street, Londen, 004420 7495 1623 & www.rupertwace.co.uk

En verder

T/m 26 juli,Lux and Lumen, Lisson Gallery 29 & 52-54 Bell Street, NW1, 004420 7724 2739 & www.lissongallery.com;