‘Geen linkse en rechtse kerk’

Er stonden dit jaar meer rechtse thema’s en politici op de voorpagina’s. Van een ‘linkse kerk’ in de media is dan ook geen sprake, aldus politicoloog Krouwel.

André Krouwel Foto VU Andre Krouwel, politicoloog Foto: Friso Spoelstra Spoelstra, Friso

De media in Nederland worden niet gedomineerd door een ‘linkse kerk’, zoals de PVV wel beweert. De landelijke kranten hebben de eerste vijf maanden van dit jaar op hun voorpagina’s juist meer aandacht besteed aan rechtse politici en rechtse onderwerpen. Tot die conclusie komt politicoloog André Krouwel (Vrije Universiteit). Hij onderzocht van januari tot en met mei de aandacht voor politieke partijen en politici in Nederlandse media in opdracht van de gratis krant Dag. „Er is geen linkse en geen rechtse kerk”, zegt Krouwel. „Dat rechtse thema’s en politici de voorpagina’s domineerden, kwam vooral door Geert Wilders. Hij kwam veel meer aan het woord dan bijvoorbeeld Femke Halsema van GroenLinks. Wilders wordt tegengesproken – er is voldoende hoor en wederhoor – maar zijn standpunten worden wel meer genoemd.”

Meer aandacht voor Wilders dan voor Halsema, maakt dat een krant direct rechts?

„Nee, die conclusie kun je niet rechtstreeks trekken. Daarom hebben we ook de inhoud van de voorpagina’s geanalyseerd. We hebben handmatig gecodeerd of een artikel een linkse of rechtse toon had. Verder hebben we gekeken welke partijen en politici het meest aan het woord kwamen, welke onderwerpen het meest in het nieuws waren en als er over actoren en issues werd geschreven of het positief of negatief was.”

Hoe bepaalt u of de toon van een artikel links of rechts is?

„In een links artikel over economie staat bijvoorbeeld dat de staat meer moet ingrijpen of dat de topsalarissen lager moeten. Een rechts artikel prijst de marktwerking en stelt dat er meer aan de de vrije markt moet worden overgelaten.”

In uw onderzoeksperiode was er veel aandacht voor de film Fitna. Maakt dat uw werk minder representatief?

„Nee, dat vind ik niet. Fitna was inderdaad heel veel in het nieuws. Zo’n 8 procent van de artikelen op de voorpagina's ging over de film. Maar we wilden de meest dichtbijzijnde periode onderzoeken. Wie is er geïnteresseerd in de inhoud van de krant van jaren geleden?”

U vond een verschil tussen de media die linkse en rechtse partijen gebruiken om bijvoorbeeld Kamervragen te stellen.

„De linkse kerk is oecumenischer. De rechtse kerk is strakker in de leer. De PVV citeert 70 procent van de gevallen uit de rechtse kranten De Telegraaf en AD. De linkse partijen hanteren een betere verdeling noemen vaker de Volkrant en NRC Handelsblad.”

Hoe verklaart u de grotere aandacht voor rechtse politici in de media?

„Wilders doet het heel slim. Hij heeft goede media-adviseurs. Omdat hij zelf niets losliet over zijn film, werd veel óver hem gesproken. Het kabinet gaf zelfs een officiële reactie op Fitna.”

Tweede Kamerlid Bosma (PVV) reageerde deze week verbolgen op uw onderzoek. Volgens hem bent u bevooroordeeld vanwege uw lidmaatschaap van de PvdA.

„Denkt u werkelijk dat dat invloed heeft op mijn onderzoek? Zo’n opmerking is onderdeel van de samenzweringstheorie van de PVV.”

    • Jan Benjamin