Gazprom: gas wordt duurder

Torenhoge olieprijzen voorspelde Gazprom-topman Alexei Miller begin vorige maand al. 250 dollar voor 159 liter ruwe olie, daar moest niemand van opkijken, zei hij onomwonden. Maar nu moet Europa ook maar eens rekening gaan houden met duurder gas, vindt hij. Tijdens een rondreis door het olierijke Azerbajdzjan met de Russische president Dmitri Medvedev zei Miller gisteren dat gas eind dit jaar zeker 25 procent duurder is dan nu.

Een angstwekkende gedachte voor Europa. Het betrekt nu al eenderde van zijn gas van Rusland en die afhankelijkheid zal in de toekomst waarschijnlijk alleen maar groter worden. Misschien dat Miller met die gedachte nog wat extra olie op het vuur gooide, door te stellen dat bij een olieprijs van 250 dollar gas zelfs twee keer zo duur wordt als nu.

Bij zijn eerdere bewering werd de topman van Gazprom bedolven onder kritiek. Analisten hekelden wat zij zagen als een poging de olieprijs ‘omhoog te praten’. Temeer omdat die kwam van een gasreus als Gazprom. Maar Miller lijkt zich van die kritiek weinig te hebben aangetrokken. Hij herhaalde zijn voorspelling gisteren. En voegde daaraan toe dat die nog weleens veel eerder kon uitkomen.