Eureko boekt half miljard af

Door de slechte omstandigheden op de financiële markten moet verzekeraar Eureko bijna een half miljard euro afschrijven op zijn beleggingen. De afschrijving zal in het tweede half jaar van het huidige boekjaar ten laste van de winst- en verliesrekening worden gebracht. Dat heeft Eureko, moederbedrijf van verzekeraar Achmea, gisteren bekendgemaakt.

Het gaat om een afschrijving op het belang in de beursgenoteerde Portugese Banco Comercial Português van 485 miljoen euro. Deze afschrijving bedraagt ongeveer de helft van de winst die Eureko in 2007 maakte. Over dat jaar boekte Eureko een nettowinst van 979 miljoen euro euro.

Ook op de beleggingsportefeuille van Eureko, dat bekend is van merken als Centraal Beheer, FBTO, Avéro en Interpolis, zijn in het tweede half jaar van 2009 nog afschrijvingen te verwachten als het beursklimaat zo slecht blijft als het nu is. De hoogte daarvan wil Eureko niet noemen, maar volgens een woordvoerder zal het gaan om „een substantiële afschrijving”. Hij verwacht dat Eureko daarover in de loop van het jaar nadere mededelingen doet.

De afschrijving op Banco Comercial Português is berekend op basis van de beurskoers van nu. Afhankelijk of die stijgt of daalt kunnen de afschrijvingen lager of hoger uitvallen. Eureko komt nu al met de mededeling, omdat de boekhoudkundige regels van IFRS dat voorschrijven. Op 28 augustus publiceert Eureko, dat niet beursgenoteerd is, zijn resultaten over het eerste half jaar van 2008.