Eigenaar Chelsea beëindigt politieke carrière

De Russische multimiljardair Roman Abramovitsj is gisteren onverwachts teruggetreden als gouverneur van de regio Tsjoekotka in het Russische Verre Oosten. Eind 2006 had hij ook al zijn ontslag ingediend, maar de toenmalige president Poetin liet hem niet gaan. Diens opvolger Medvedev heeft het aftreden van de 41-jarige oligarch – tevens eigenaar van voetbalclub Chelsea – nu wel geaccepteerd. Volgens ingewijden zou Abramovitsj indertijd een contract met Poetin hebben gesloten, dat afliep toen Poetin aftrad.

Abramovitsj werd in 2000 tot gouverneur van Tsjoekotka gekozen. Hij stelde zich kandidaat onder druk van Poetin, die vond dat hij iets voor Rusland terug moest doen nadat hij in de chaos van de jaren negentig zijn miljarden had kunnen vergaren. Onder Abramovitsj bloeide het deels boven de poolcirkel liggende Tsjoekotka op van een arm en vervallen mijnbouwgebied tot een van de rijkste gouvernementen van Rusland. Mede dankzij zijn investeringen van honderden miljoenen euro’s is de levensstandaard er spectaculair gestegen. Maar ook het feit dat Abramovitsj in Tsjoekotka belasting betaalde, droeg bij aan de opleving van de economie.

Vorig jaar slaagde Abramovitsj er nog in ruim 1 miljard euro aan federaal investeringsgeld voor zijn gouvernement binnen te halen. Met dat geld moet de komende twaalf jaar een extra impuls worden gegeven aan de winning van goud en andere regionale industrieën.

In 2005, toen Poetin de rechtstreekse verkiezingen voor gouverneurs had afgeschaft, werd Abramovitsj opnieuw benoemd. Dankzij zijn trouw aan het Kremlin en de verkoop van zijn aandelen in oliemaatschappij Sibneft aan staatsenergiebedrijf Gazprom in datzelfde jaar ontliep hij aldus het lot van oligarch Michail Chodorkovski, die de almacht van de staat wel durfde te trotseren en als straf daarvoor al zijn bezit verloor en in de gevangenis belandde.

Abramovitsj, met 15 miljard euro vermogen Ruslands op één na rijkste man, woont in Londen. Hij zou niet van plan zijn om zijn investeringsmaatschappij en liefdadigheidsorganisaties uit Tsjoekotka terug te trekken. Daarmee zijn de inwoners van het gouvernement voorlopig gerustgesteld. Want als Abramovitsj daar geen belasting meer betaalt, zal dat ernstige gevolgen voor hen hebben.