EC: geen mosselzaad van wad

De Europese Commissie zet geen streep door het verbod op de mosselzaadkwekerij in de Waddenzee waardoor het voortbestaan van de Zeeuwse mosselsector wordt bedreigd. Dat heeft EU-commissaris Stavros Dimas (Milieu) geantwoord op vragen van Europarlementslid Cornelis Visser (CDA).

De Raad van State oordeelde in februari dat er dit voorjaar geen mosselzaad opgevist mag worden in de Waddenzee omdat dit te veel schade toebrengt aan de natuur. Milieugroeperingen hadden daarom een vergunning voor deze visserij aangevochten op basis van de Europese Habitatrichtlijn.

De Europarlementariër wilde weten of zo’n verbod geoorloofd was, wegens alle schade voor de mosselkwekers. „De Europese Commissie is niet van oordeel dat de toepassing van de Habitatrichtlijn onbedoelde gevolgen heeft gehad voor economische activiteiten”, aldus Dimas.

Visser reageerde vanochtend teleurgesteld tegenover het persbureau ANP. „Ik vind dat de Habitatrichtlijn overal even streng toegepast moet worden. Nu is het streng in Nederland, maar soepel in Denemarken en andere landen. Dat is onevenwichtig.”

Door het verbod zijn er minder Zeeuwse mosselen dit jaar en zijn ze 15 procent duurder, meldden de mosselkwekers eind juni. De prijs gaat naar 3,50 euro per kilo.

VVD-leider Mark Rutte heeft premier Balkenende uitgenodigd voor een debat in Zeeland over de toekomst van de mosselvisserij. Rutte wil dat de premier, die afkomstig is uit Zeeland, pal gaat staan voor de mosselvissers die in de problemen dreigen te komen. Visser denkt dat de problemen alleen maar groter worden. „Deze week is door een milieuorganisatie bij de Raad van State bezwaar gemaakt tegen de vergunning voor de najaarsvisserij naar mosselzaad.”