Duitsland

Duitsland Bonn De winter van 1953/1954 was koud. Zo koud dat ijsschotsen van de Zwarte Zee naar Istanbul dreven, waar ze in de zee-engte van de Bosporus tegen elkaar botsten. Met foto’s en video’s wekt Gülsün Karamustafa die winter weer tot leven. We zien schepen die in het ijs vastlopen en mensen die uitbundig op de schotsen dansen. Dat alles in krachtig zwartwit. Karamustafa brak in de jaren zeventig door. Haar leven is getekend door de turbulenties van het moderne Turkije – ook door het geweld. Omdat ze van politiek activisme werd beschuldigd zat ze een tijd gevangen. En hoewel ze geen concrete politieke (wan-)toestanden in haar werk laat zien voel je toch de spanning. Bosphorus 1953: t/m 3 aug in het Kunstmuseum, Museumsmeile 2, Bonn. Di-zo 11-18u, wo 11-21u. Info: 0049-228-776260 www.kunstmuseum-bonn.de

Bonn

De winter van 1953/1954 was koud. Zo koud dat ijsschotsen van de Zwarte Zee naar Istanbul dreven, waar ze in de zee-engte van de Bosporus tegen elkaar botsten. Met foto’s en video’s wekt Gülsün Karamustafa die winter weer tot leven. We zien schepen die in het ijs vastlopen en mensen die uitbundig op de schotsen dansen. Dat alles in krachtig zwartwit. Karamustafa brak in de jaren zeventig door. Haar leven is getekend door de turbulenties van het moderne Turkije – ook door het geweld. Omdat ze van politiek activisme werd beschuldigd zat ze een tijd gevangen. En hoewel ze geen concrete politieke (wan-)toestanden in haar werk laat zien voel je toch de spanning.

Bosphorus 1953: t/m 3 aug in het Kunstmuseum, Museumsmeile 2, Bonn. Di-zo 11-18u, wo 11-21u. Info: 0049-228-776260 www.kunstmuseum-bonn.de

Erfurt

Op 2 juli 1505 kwam Martin Luther terug naar Erfurt, waar hij studeerde en woonde. Opeens werd hij door een zware storm overvallen. Luther riep: ‘Sint Anne, als je me helpt word ik monnik!’’ Kennelijk luisterde de heilige naar hem, want Luther bleef ongedeerd. Trouw aan zijn belofte en tegen de wens van zijn ouders trad hij twee weken later tot het klooster der Augustijnen toe. Daar vastte hij zo streng dat hij bijna stierf. Zulke details uit het leven van de reformator komen aan de orde in de musical Martin L. Het gaat om een wereldpremière - in Erfurt, natuurlijk. En wel op de trappen tussen twee oude kerken. Het Noorse duo Gisele Kwerndokk en Oystein Wikk creëerde dit muziektheaterstuk.

Van 5 t/m 19 juli; inl: 0049-3612233155 en www.domstufen.de

En verder