Deelraadsleden klagen hun rekenkamer aan

Drie PvdA-deelraadsleden van het Amsterdamse stadsdeel Zuidoost gaan directeur Victor Eijff van de Rekenkamer Stadsdelen Amsterdam voor de rechter slepen. André Bhola, Mala Eckhardt-Angna en Egbert Doest beginnen een civiele procedure omdat hij onder meer hun reputatie zou hebben geschaad. Dat maakte voorzitter Nick Bolte van het lokale afdelingsbestuur van de PvdA gisteren bekend.

De Rekenkamer stelde vorig jaar in een rapport dat de drie als bestuurder of betaald vrijwilliger voor door het stadsdeel gesubsidieerde instellingen werkten. Tegelijkertijd beslisten ze mee over het geven van overheidsgeld aan hun eigen organisaties. Daar zouden de politici persoonlijk voordeel van hebben genoten.

Aanvankelijk zette de PvdA in Zuidoost de drie uit de fractie. Uit een nieuw onderzoek in opdracht van de partij bleek echter dat ze weliswaar steken hadden laten vallen, maar daar niet persoonlijk van hadden geprofiteerd. De politici mochten toen weer terugkeren. Eijff besloot daarop dat het stadsdeel geen beroep meer kan doen op zijn hulp.

De sociaal-democraten hebben ook een klacht over de Rekenkamer ingediend bij de Gemeentelijke Ombudsman. Daarin beschuldigen ze de instantie ervan „niet voldoende deskundig”, „niet voldoende fatsoenlijk” en „niet voldoende professioneel” te zijn geweest. (ANP)