De mens wordt steeds gelukkiger

Rotterdam. Mensen zijn de afgelopen decennia in de meeste landen steeds gelukkiger en tevredener met hun leven geworden. Dat blijkt uit langlopend internationaal onderzoek onder leiding van de universiteit van Michigan. De onderzoekers stelden in de periode 1981-2007 enkele malen dezelfde vragen aan representatieve steekproeven van de bevolking van 52 verschillende landen. De cruciale vragen waren `hoe tevreden bent u met uw leven als geheel?` en `hoe gelukkig bent u?`. In 33 landen nam de gemiddelde tevredenheid met het leven toe; in 45 landen het gevoel van geluk. Het onderzoek wordt gepubliceerd in het julinummer van Perspectives on Psychological Science. De belangrijkste reden dat mensen zich prettiger zijn gaan voelen, is een sterker geworden gevoel van vrijheid. In veel relatief arme landen is dat gevoel toegenomen door de economische groei.