boekberichten

Geen tentoonstelling Nobelprijswinnaar Orhan Pamuk

De Schirn Kunsthalle in Frankfurt blaast een grote literaire tentoonstelling af over het nieuwe, binnenkort te verschijnen boek Masumiyet Müzesi (Het museum van de onschuld) van de Turkse auteur Orhan Pamuk. Nobelprijswinnaar literatuur 2006 Pamuk slaagt er niet in de gestelde deadline te halen. De roman zou fungeren als een soort catalogus bij de tentoonstelling. Omdat Pamuk vertraging opliep met zijn manuscript en daardoor de Duitse vertalers en tentoonstellingsmakers met de handen in het haar zitten, heeft de Schirn Kunsthalle besloten de tentoonstelling te verdagen. De tentoonstelling zou parallel lopen met de Frankfurter Buchmesse in oktober. (DL)

Protest tegen Jünger in Franse Pléiade

De Duits-Franse auteur Georges-Arthur Goldschmidt reageert in een fel artikel in de Frankfurter Rundschau vol ongeloof op de toetreding van de Duitse auteur Ernst Jünger (1895-1998) tot de Franse klassieke reeks La Pléiade. Onlangs verschenen Jüngers dagboeken in twee delen Journaux de Guerre: 2.396 bladzijden. Goldschmidt ziet in de publicatie ‘een regelrechte rehabilitatie van de nazibezetting in Frankrijk’. ‘Onder het mom van vermeende objectiviteit, verbreidde Jünger een visie op het mechanische doden, zonder erbarmen’, schrijft hij. Jünger was van 1941 tot 1944 verbonden aan de Duitse militaire staf onder de nazi’s in Parijs en verantwoordelijk voor de censuur. In zijn vroege werk verheerlijkte hij de oorlogsheroïek, al nam hij afstand van het nationalisme. (DL)

M.m.v. Dirk Leyman

De berichten zijn in uitgebreide vorm via nrcboeken.nl te lezen.