Beste Bert

Tien adviezen aan Bert van Marwijk

1. Bestudeer de eindeloos lange lijst van voetballers die Marco van Basten opriep. Maak alleen internationals van spelers die er normaal gesproken voor in aanmerking komen. Denk aan je geloofwaardigheid.

2. Selecteer Mark van Bommel. Maar geef hem niet meteen een basisplaats. Van Bommel wilde niet meer spelen onder Van Basten, zal dat onder zijn schoonvader wel willen. Een start op de bank voorkomt roddels over voortrekken.

3. Ga praten met Arsenal-coach Arsène Wenger. Hem lukte wat u daarvoor bij Feyenoord niet lukte: Robin van Persie enige bescheidenheid bij brengen. Gezien Van Persies manier van invallen tegen Rusland had ook Van Basten hem niet meer in de hand.

3. Vang de kwalificatie voor het WK in 2010 aan met een versterkte defensie. Na het vertrek van Edwin van der Sar zal de verdediging er niet beter op worden. Van Maarten Stekelenburg kan niet worden verwacht dat hij evenveel ballen tegenhoudt als de beste Nederlandse keeper ooit.

4. Stuur Bert Maalderink een briefje. Vertel hem dat gesloten vragen helemaal niet erg zijn. Hopelijk trekt de gevreesde verslaggever van Studio Sport zijn ontslagaanvraag dan weer in. Hoe irritant soms ook, met hem zijn de persconferenties nooit saai.

5. Hou op met te zeggen dat het zo’n eer is bondscoach te zijn. Louis van Gaal deed dat ook en de gevolgen zijn bekend: een mislukte kwalificatie voor het WK van 2002.

6. Mocht Oranje zich plaatsen voor het WK van 2010, en mochten de eerste wedstrijden succesvol verlopen: ontzeg de premier de toegang tot de kleedkamer. Balkenende heeft ons deze zomer geen geluk gebracht. Voorkomen moet worden dat de oud-Hollandse kwaal – denken dat je er al bent terwijl je feitelijk nog nergens bent –- de kop op steekt. Politici met oranje stropdassen zijn welkom als de beker is gewonnen, eerder niet.

7. Maakt een international iets tragisch mee in zijn gezin: verwijder hem tijdelijk uit de selectie. Een sfeer van rouw lijkt niet ideaal voor het vereiste fanatisme. Niet dat het zin heeft de nederlaag tegen Rusland toe te schrijven aan de tragedie rond Khalid Boulahrouz, maar waarom een dergelijk risico nog eens nemen?

8. Blijf te allen tijde nuchter, net als Van Basten. De hysterie rond Oranje bereikte vorige maand nieuwe hoogten. Houd oog voor de minpunten. Die waren er tijdens die mooie overwinningen op Italië en Frankrijk nog volop.

9. Neem afscheid van het merkwaardige standpunt ‘uitgaan van eigen kracht’. Doe als Guus Hiddink: ga uit van de zwakten bij de tegenstander.

10. Zet op 20 augustus dus een mannetje op Andrei Arsjavin. De spelmaker van Rusland genoot in de kwartfinale veel vrijheid tegen Nederland. In je eerste (oefen)interland wraak nemen voor een pijnlijke nederlaag is een mooie start.

    • Auke Kok