België

België Gaasbeek Divas (don’t) die is de titel van een tot de verbeelding sprekende tentoonstelling in kasteel van Gaasbeek bij Brussel. Spectaculaire jurken uit voorstellingen van de Vlaamse Opera bevolken het kasteel en gaan een dialoog aan met de ambigue, veelal op portretten van film- en andere diva’s gebaseerde schilderijen van de Belg Johan Clarysse (1957). Het romantische neo-kasteel, de kostuums en de gemanipuleerde portretten onderhouden een ingewikkeld en illusoir ménage à trois waarbij echt en vals, emotie en rede en veranderende betekenissen een spel met de toeschouwer spelen. Diva’s (don’t) die– Een dialoog tussen kunst en kostuums, Kasteel van Gaasbeek, Kasteelstraat 40, Gaasbeek, t/m 17aug, di t/m zo 10-17u. Inl 0032 25310130 en www.kasteelvangaasbeek.be

Gaasbeek

Divas (don’t) die is de titel van een tot de verbeelding sprekende tentoonstelling in kasteel van Gaasbeek bij Brussel. Spectaculaire jurken uit voorstellingen van de Vlaamse Opera bevolken het kasteel en gaan een dialoog aan met de ambigue, veelal op portretten van film- en andere diva’s gebaseerde schilderijen van de Belg Johan Clarysse (1957). Het romantische neo-kasteel, de kostuums en de gemanipuleerde portretten onderhouden een ingewikkeld en illusoir ménage à trois waarbij echt en vals, emotie en rede en veranderende betekenissen een spel met de toeschouwer spelen.

Diva’s (don’t) die– Een dialoog tussen kunst en kostuums, Kasteel van Gaasbeek, Kasteelstraat 40, Gaasbeek, t/m 17aug, di t/m zo 10-17u. Inl 0032 25310130 en www.kasteelvangaasbeek.be

Brussel

Een beetje popmuzikant is niet voor één gat te vangen. Het Brusselse Paleis voor Schone Kunsten laat beeldende kunst zien van 20 ‘dubbeltalenten’. Patti Smith toont boeiende foto’s in zwart-wit en Brian Eno psychedelisch verlichte piramides. De Belg Bent van Looy (van Das Pop) verrast met zijn schilderijen en Pete Doherty met zijn tekeningen van gekwelde figuren. Elke artiest heeft een zaaltje ter beschikking gekregen, waar de eigen muziek ten gehore wordt gebracht.

It’s not only rock ’n roll, baby! A Story of Art and Music, Paleis voor Schone Kunsten (Bozar), Ravensteinstr. 23, Brussel, t/m 14 sept, di t/m zo 10-18u, vrij 10-22u. Inl 0032-25078200 en www.bozar.be

En verder