Barbecuekampioen

Dit was de week van de nrc.next- barbecuewedstrijd. Op mijn weblog postten jullie het ene na het andere zelfbedachte barbecuerecept. En wat bleek? Barbecuen blijkt niet synoniem aan het cremeren van worstjes om ze vervolgens te verzuipen in kant-en-klare saus. Het ziet ernaar uit dat we het Calvé-cliché te boven zijn.

Wij, de jury, verheugden ons uiteraard over zoveel creativiteit. Jessica liet zich met name bekoren door de eenvoud van de in sherry en bruine suiker gemarineerde ananas van Y. Zo simpel, maar zo lekker. Ook de forel gevuld met brie, honing en citroentijm van Luc vond ze een uitstekend plan. Ward schaart zich, als het op barbecuen aankomt, graag onder de School van de Spiesen. Spiesen en barbecue zijn volgens hem voor elkaar gemaakt. Toch was hij zeer gecharmeerd van Ellens recept voor worst met salie. En ik? Ik verheugde me over het relatief grote aandeel vega- en visrecepten. De mosselen van Marieke ga ik zeker eens proberen, net als de sardines in wijnbladeren van Bosbes.

Maar ondanks onze persoonlijke voorkeuren werden Jessica, Ward en ik het over twee dingen snel eens. Ten eerste dat het recept van Monique een eervolle vermelding verdient. Kom er maar eens op, gebarbecuede frikadel. (Volgens de bedenkster zijn die van Beckers het lekkerst voor deze bereiding.) Ten tweede vonden we dat de kebabs van zomergroenten met harissa-yoghurtdip van Maria Bruning moesten winnen. Recept is goed uitgewerkt, makkelijk en gezond, en heel verrassend door de marinade met gemalen kaneel en koriander, gecombineerd met de fris-pittige yoghurtsaus.

Gefeliciteerd, Maria. Je krijgt een culinair verrassingspakket thuis gestuurd. En nu maar hopen op een lange, hete zomer waarin we al die leuke nieuwe recepten op www.nrcnext.nl/koken kunnen uitproberen.

Voor 4 personen:

2 aubergines

2 courgettes

2-3 rode of gele paprika’s

20 kerstomaatjes

4 kleine rode uien

sap van een ½ citroen

4 eetlepels olijfolie

1 teen geperste knoflook

1 theelepel gemalen koriander

1 theelepel gemalen kaneel

1 eetlepel heldere honing

1 theelepel zout

450 g Griekse yoghurt

2 – 4 eetlepels harissa (rodepeperpasta, te koop bij Marokkaanse winkels)

1 bosje verse koriander en 1 bosje verse munt, fijngehakt

Snijd groenten in gelijke stukken, maar laat tomaatjes heel (met het kroontje eraan). Maak een marinade van citroensap, olijfolie, knoflook, koriander, kaneel, honing en zout en hussel de groenten erdoor. Rijg de groenten aan spiesen en rooster ze op de barbecue tot ze rondom mooi bruin zijn. Maak een dip van yoghurt, harissa, de kruiden en zout en peper naar smaak en serveer die bij de spiesen. Lekker met couscous en een frisse knapperige groene salade.

Janneke Vreugdenhil

Vandaag te zien op www.nrc.tv: Janneke maakt balsamicoaardbeien met roze peper, Parmaham en mozzarella