Bank B&B verder in nood

De in moeilijkheden verkerende Britse hypotheekbank Bradford & Bingley heeft gisteravond in allerijl een noodverband moeten leggen, nadat het Amerikaanse private-equityfonds Texas Pacific alsnog had afgezien van een financiële injectie.

De Amerikanen besloten zich te elfder ure terug te trekken nadat kredietbeoordelaar Moody’s had aangekondigd Bradford & Bingley een minder gunstige beoordeling te geven. B&B, gespecialiseerd in hypotheken voor investeerders die woon- of kantoorruimte willen verhuren, is in problemen geraakt door de kredietcrisis en de teruglopende Britse woningmarkt.

Begin vorige maand had Texas Pacific laten weten dat het een investering van 179 miljoen pond (226 miljoen euro) zou doen in de bank. Door het wegvallen daarvan dreigde B&B opgescheept te raken met een flink tekort bij de aangekondigde emissie van aandelen. In plaats daarvan stelden vier grote aandeelhouders in de bank, waaronder Standard Life, zich garant voor het ontbrekende bedrag. Daardoor lijkt de emissie, die B&B in totaal 400 miljoen pond moet opleveren, niet langer in gevaar.

„B&B blijft goed gefinancierd”, constateerde topman Rod Kent gisteren tevreden. Maar Moody’s analyse sprak andere taal. Volgens de kredietbeoordelaar is er sprake van een „substantiële verslechtering in de kwaliteit van de tegoeden van de bank”. Moody’s voorspelde bovendien dat de komende maanden meer cliënten achter zullen raken met hun betalingen.

Begin vorige week kwam B&B al in het nieuws door een poging van de Britse financier Clive Cowdery om de bank over te nemen voor 400 miljoen pond. De bedrijfsleiding wees diens voorstellen af.

Hoewel Bradford & Bingley op zichzelf geen grote bank is, volgen de financiële markten én de toezichthouders haar lotgevallen op de voet. De vrees bestaat dat B&B uitmondt in een soortgelijke crisis als rond hypotheekbank Northern Rock. Die kon vorige herfst niet meer aan haar verplichtingen voldoen en werd genationaliseerd.