Avontuurlijk vuur

Vuurstaal. Foto Jaime Halegua Halegua, Jaime

Bij gebrek aan levensbedreigende ervaringen in ons leven kijken we graag naar Bear Grylls op de tv. Deze meneer valt voor ons in ijskoude gletsjermeren, seilt ab van loodrechte rotswanden of balanceert op een bemoste boom boven een afgrond. Kopje koffie erbij en genieten.

Grylls was militair en is beroepsavonturier. Hij is een van de tv-overlevers die de kijker toont wat hij moet doen om in leven te blijven in rimboe of woestijn. Les 1: bijna alles wat beweegt, is eetbaar. Soms braadt Grylls iets op een vuurtje. Stukje kameel, zelf gevangen konijn. Dat vuur is steevast aangemaakt met een firesteel.

Dat ‘vuurstaal’, van 10 tot 20 euro, hangt tegenwoordig in trossen bij buitensportwinkels. We gebruikten de light my fire Firesteel Army van 17,50 euro. Daarmee sloegen we op een warme middag voor het oog van de verzamelde buren een pleefiguur. Vonken genoeg, ontvlambaar materiaal te over, maar geen vlammetje kwam langs. Ook niet onder de handen van de buurmannen. Na bestudering van filmpjes op YouTube (tik in ‘firesteel’) en lezing van de handleiding lukte het uiteindelijk moeiteloos op kantoor een verfrommelde papieren zakdoek met een paar halen in brand te steken.

In een gerenommeerde buitensportwinkel in Amsterdam kan de verkoper niet goed uitleggen of er kwaliteitsverschillen bestaan tussen de diverse modellen. De verkoper wacht tot zijn collega weg is en zegt dan: „Ik ben officier bij de mariniers geweest en ik heb heel veel vuurtjes gemaakt, maar nooit met zo’n ding. Gewoon een plastic wegwerpaansteker, die doet het altijd.” Dat kan wel zo zijn, maar met een aansteker word je nooit een Bear Grylls natuurlijk.

Hans Moll

Kijk bij ‘firesteel’ op:www.youtube.com

    • Hans Moll