Aanrechtknijper met kwart eeuw garantie

Knoflookpersen bestaan al jaren, maar hebben zij ook bestaansrecht? De Keuken Foto Wouter Klootwijk knoflookpers Klootwijk, Wouter

Hugh Jans bestaat niet meer, maar zijn luie afkorting leeft voort. ‘Knoflook u.d.kn.’ Er zijn er ook die het te veel werk vinden om het woord knoflook helemaal van k tot k uit te spreken en het over knof hebben. In Vlaanderen noemt men knof liever look.

Hugh Jans, grapjestekenaar en recepten- en kookboekschrijver, heeft in de vorige eeuw de consumptie van knoflook enorm gestimuleerd. En knoflookboter tot gemeengoed gemaakt. Tegenwoordig heet het kruidenboter. Er zitten groene spikkeltjes in. Maar meestal ook nog knoflook. Hugh Jans schreef zijn kookstukjes in dezelfde periode waarin de ‘bistro’ in Nederland in de mode raakte, die de gasten betoverde met vers stokbrood en knoflookboter vooraf. De bistro verdween, de boter bleef. Pesto als voorafje op brood heeft het nog niet kunnen winnen. Nederland is het enige land ter wereld waar eethuisgasten eerst een mand witbrood leeg eten, dik besmeerd met boter met een smaak en dan pas iets te eten bestellen.

Knoflook kwam in de woelige jaren 60 en 70 altijd uit een knijper. Maar het werd Hugh Jans te veel om het elke week opnieuw helemaal uit tikken voor zijn kookrubriek in Vrij Nederland. Het werd ‘u.d.kn’. Andere receptenschrijvers namen het over en de afkorting duikt ook op in recepten op internet. De knijper is ingeburgerd. Iedereen heeft er een in de keukenla en bijna iedereen klaagt erover. Maar knijpen moet nu eenmaal.

Een knijper vermorzelt een teen en perst de pulp door kleine gaatjes. Maar een deel van de pulp komt langs de stamper omhoog. Ook blijft pulp in de gaatjes zitten en dan moet er uitgeborsteld en gespoeld worden. Het zou beter zijn, dacht een genie, als een stamper met pinnetjes die precies in de gaatjes passen de pulp er helemaal doorheen duwt. Zo gedacht, zo gemaakt. Maar nu blijft er pulp tussen de pinnetjes hangen die alleen met een borsteltje en een harde straal water verwijderd kan worden. Grappig is het ook dat in een afwasmachine alles schoon wordt, behalve de knoflookpers.

Nog een klacht. Wat sterke mannen niet wisten is dat knoflook knijpen sommige mensen veel inspanning kost. Een persbericht van Cuisipro maakt erop attent. Cuisipro maakt keukengereedschapjes. Het nieuws (uit België): „Met de nieuwe lookpers van Cuisipro wordt look persen een fluitje van een cent. Terwijl de meeste persen heel wat handkracht vragen, duw je de look met alle gemak door de unieke lookpers van Cuisipro. Zo kan je de pers op het aanrecht zetten en met één vlotte handbeweging de look persen. Het succes zit ’m niet zozeer in de pure mankracht, wel in het handige hefboommechanisme.”

Op het aanrecht? Dat kan met veel andere knijpers niet. Er zijn er wel met een klep en gaatjes aan de voor- in plaats van de onderkant. Die kunnen met de onderste hendel op het aanrecht steunen, zodat je met twee handen de bovenste hendel kunt bedienen. Maar ze kantelen makkelijk. De 25 euro dure, maar 25 jaar gegarandeerde lookpers van Cuisipro heeft een brede voet. Een stamper duwt de tenen naar beneden. Er zit een slofje onder de gaatjes. Dat rust op het aanrecht. De pulp wordt in het slofje opgevangen. De pers bestaat uit vier onderdelen. Twee hendels met een stamper, de los te maken opvangslof en een teiltje met gaatjesbodem dat los kan om het schoonmaken te vergemakkelijken.

Het doorzichtige teiltje kan een paar tenen tegelijk bevatten, maar ook hierin piept pulp langs de stamper omhoog. Het blijft tobben met knof. u.d.kn. Tot je ontdekt dat knpn helemaal niet hoeft. Fijnsnijden!

Wouter Klootwijk

    • Wouter Klootwijk