6 dansen dekmantel

Foto Jasper ter Schegget
Foto Jasper ter Schegget Schegget, Jasper ter

Costa del Soul

Festival Costa del Soul, Dekmantel feest op buitenpodium, 5 juli op Blijburg. Entree 22 euro (vvk: 17,50). Normaal toegangsprijs Dekmantel feesten: 5 euro.

Twee weken geleden. Buiten treurt Nederland om het EK-verlies tegen Rusland, binnen in de Amsterdamse Studio 80 is van die baalstemming niks te merken. Warme klanken komen uit de speakers. Geen straffe, overstuurde beats maar veel house, disco en op Detroit techno leest geschoeide platen. We zijn op het Dekmantel feest. Een feest georganiseerd door een collectief van jonge Haagse en Amsterdamse creatievelingen. Met tomeloze energie en liefde voor muziek. „Zonder poeha van decoraties en dj’s met een groot ego”, vertelt Brigit (31). „Het zijn laagdrempelige, goedkope feesten en toegankelijk voor een divers publiek.”

Het publiek is fris gekleed en richt zich voornamelijk op de muziek. Want voor liefhebbers van onvervalste Detroit techno, Chicago house, disco en soul was het lange tijd niet goed toeven in Nederland. „Dekmantel probeert dat hiaat op te vullen”, zegt organisator en dj Thomas Martojo (22). „We houden de hedendaagse ontwikkelingen in de dance nauwlettend in de gaten, maar concentreren ons in de eerste plaats op de tijdsloze muziek.”

Waar op andere plekken in Amsterdam vaak lauwtjes wordt gereageerd op dancemuziek is hier iedere keer wel gejoel en geschreeuw te horen als de dj een bekende plaat inmixt. Lucci (27), die het afgelopen jaar bijna alle Dekmantelfeesten bezocht: „De mensen komen hier om intens van de muziek te genieten”

Morgenavond verkast de organisatie voor het eerst naar buiten. Op Blijburg host Dekmantel een podium op festival Costa del Soul. De sfeer zal er volgens Brigit niet anders zijn. „Of het nou in club NL, Studio 80 of buiten op een festival is. Er is een vaste schare bezoekers en er heerst altijd een knusse, intieme sfeer. Er hangt al vrij snel een bijzondere vibe op deze feesten.”

Robbert Weij