Wonder van God, Headline News

H et was de Headline die niemand meer voor mogelijk hield. Zo omschreef de BBC het toen Ingrid Betancourt kort na middernacht op het vliegveld van Bogotá afdaalde uit een vliegtuig van de Colombiaanse luchtmacht. Na bijna 6,5 jaar door de guerrilleros van de FARC in de jungle gevangen te zijn gehouden, was de voormalige presidentskandidate – met 14 andere gijzelaars – weer vrij.

Het historische moment was breaking news voor alle nieuwszenders. Ook Nederland 1 was net op tijd in de lucht met een extra nieuwsbulletin om het spektakel live te kunnen verslaan. „High drama’’ en een „hele goede choreografie’’ werden de gebeurtenissen genoemd op de zender Al Jazeera die het meest volledig berichtte met nieuws en analyses uit Frankrijk, Washington en Colombia.

Eerst volgde er een hartverscheurende omhelzing tussen Ingrid en haar moeder onderaan de vliegtuigtrap. De vrouw die op de laatste videobeelden de indruk wekte op sterven na dood te zijn en zichzelf in een van haar laatste brieven omschreef als ‘een levende dode’, maakte een opvallend gezonde indruk. Ze werd omringd door vrienden en hoogwaardigheidsbekleders die Betancourt herhaaldelijk een nieuwe mobiele telefoon in handen speelden van iemand die haar na 76 maanden weer eens wilde spreken.

Op zenders als CNN was rechtstreeks te volgen hoe de Colombiaanse soldaten die al tien jaar gegijzeld waren, één voor één een toespraak hielden op de landingsbaan. „Welkom vrijheid’’, riep de een. „Ik ben opnieuw geboren’’, zei een ander. En weer een andere soldaat hield een dankwoord met zijn uit het oerwoud meegenomen vriend op de schouders: een raar soort wasbeer.

Toen was het de beurt aan de 46-jarige Ingrid Betancourt. Ze begon te zeggen dat ze bang was te geëmotioneerd te zijn om iets zinnigs te kunnen zeggen. Maar wat volgde was een uiterst coherent betoog dat inclusief vragen van journalisten op het vliegveld meer dan een uur duurde. Betancourt dankte God en sprak van een vlekkeloze militaire operatie. Het leger had de FARC ertussen genomen door via infiltratie en met witte helikopters de indruk te wekken dat de gijzelaars zouden worden verplaatst.

Daarna zakte Betancourt met haar moeder en alle verzamelde militairen op de landingsbaan op de knieën om te bidden en te danken voor „het wonder van God’’.

Het was een ontroerend einde van een overigens nogal eigenaardige televisieavond. Bram van Splunteren besprak in zijn nieuwe programma Café de Liefde met een bonte groep ervaringsdeskundigen de kwaliteit van de eigentijdse relaties. Veel vrouwen van in de twintig blijken nogal „wat aan te kloten en staan met iedereen te tongen in het café’’, zoals Anne B. verklapte.

Veel wijzer werd je er niet van, al was het wel vermakelijk te luisteren naar de Marokkaanse journaliste Samira (29). „Een heel vrij type’’, die naar eigen zeggen nog niet aan de man is gekomen omdat ze journaliste is. „Die zijn niet aantrekkelijk voor mannen. Ze willen altijd discussiëren en dat is koppijn voor mannen.’’

En dan was er nog het nieuwe programma Factor Giel met in de hoofdrol Giel Beelen. Hij is een 31-jarige dj die al jaren keihard zijn best doet bekende Nederlander te worden.

De plaatjesdraaier brak acht jaar geleden door toen hij zich tijdens een radio-uitzending liet pijpen door een hoer. Later maakte hij furore als blootloper, koketteerde met zijn bewondering voor Hitlers Mein Kampf en smikkelde hij van moederkoek. Een goedbetaald eigen tv-programma op prime time bij de publieke omroep kon toen natuurlijk niet lang meer uitblijven.

Gisteravond liet hij zich invriezen, in elkaar slaan door een bokser en reed hij met zijn auto het water in. Het waren dertig spectaculair saaie minuten. In de slotaflevering zal Beelen zich een week lang laten insluiten bij Bokito. En als hij dat overleeft springt hij van de Euromast. Samen met Kick van der Veer.

    • Marcel Haenen