Williams kan tennispartij tussen dochters niet aan

Veel verrassingen op Wimbledon, maar de zussen Williams bereikten zonder veel moeite de halve finales. „Venus is favoriet”, zegt pa Richard Williams.

Richard Williams Foto Reuters Richard Williams, father of Serena Williams of the U.S., watches his daughter play against her compatriot Ashley Harkleroad at the French Open tennis tournament at Roland Garros stadium in Paris May 25, 2008. REUTERS/Francois Lenoir (FRANCE) REUTERS

Danielle Pinedo

„Wat doen tennissers als ze hun profcarrière hebben beëindigd?” Richard Williams slaat zijn armen over elkaar en gaat er eens goed voor zitten. „Nou? Als u niet snel antwoord geeft, dan stap ik op.”

De vader en coach van tenniszusjes Serena en Venus Williams, die deze week beiden de halve finales van Wimbledon bereikten, houdt van spelletjes. Als een onderwerp hem niet aanstaat, vuurt hij zelf een vraag op zijn gesprekspartner af. Of hij lurkt aan zijn sigaar om wat tijd te winnen. Maar in dit geval wil de Amerikaan de aandacht op iets vestigen: de voordelen van een allround opvoeding.

„Mijn dochters zijn de afgelopen jaren vaak beschimpt vanwege het feit dat ze er naast het tennis zo veel bezigheden op nahouden”, memoreert Williams (1942) op een terrasje van de All England Club. „Mensen kunnen maar niet begrijpen waarom Venus haar modeopleiding in Florida wilde afmaken. En waarom Serena zoveel tijd in ontwerpen en acteren steekt. Maar ik ben er tróts op dat ze vooruit denken. Als je als twintiger alleen kunt tennissen, krijg je het knap moeilijk in dit leven.”

Waarop Richard Williams de aanval opent op Chris Evert, achttienvoudig grandslamwinnares in de jaren zeventig en tachtig. Evert riep Serena twee jaar geleden in een open brief op meer tijd in haar tennis te steken. Haar creatieve talenten zouden volgens de Amerikaanse nooit opwegen tegen alles wat ze met een racket kan bereiken. „Bespottelijk”, moppert Williams. „Als mijn dochters vandaag besluiten een punt achter hun carrière te zetten, is dat hun goed recht. Ze hebben alles bereikt wat er in het tennis te bereiken valt.”

Uw dochters speelden twee keer tegen elkaar in de finale van Wimbledon: in 2002 en 2003. Hoe groot acht u de kans dat dat nu weer gebeurt?

„Groot. Mijn dochters hadden allebei een moeilijke start. Serena in de eerste ronde tegen Kaia Kanepi (van wie ze met 7-5 en 6-3 won. Venus tegen de meisjes Cavaday (7-6 en 6-1) en Keothavong (7-5 en 6-2). Maar ik zie ook hoe ze groeien in dit toernooi. Het zou me niet verbazen als ze op het juiste moment pieken.”

En als het zo ver komt zit u als trotse vader op de tribune.

„Nee. Dan zit ik in het vliegtuig op weg naar huis. Ik weet niet of u kinderen heeft, maar voor een vader is het heel pijnlijk een gevecht tussen twee van zijn kinderen gade te slaan. Ik weet, het is een sportief gevecht. Maar toch. Zo’n wedstrijd vergt te veel van mij.”

Dan moet u het de afgelopen jaren moeilijk hebben gehad. Uw dochters kwamen zestien keer tegen elkaar uit.

„Ik ben er nog steeds niet aan gewend. En ik word er met het verstrijken van de jaren steeds emotioneler van. Dus kunt u nagaan.”

Als uw dochters tegen elkaar uitkomen, wordt er zonder twijfel nieuw leven geblazen in een oude roddel: dat ze van tevoren afspreken wie er gaat winnen.

Richard Williams schiet uit zijn stoel. „Daar kan ik mij nou zó boos over maken! Dat soort roddels heeft nooit de ronde gedaan in de geschiedenis van het tennis. Totdat mijn dochters ten tonele verschenen. Heeft ooit iemand zich zorgen gemaakt over het feit dat Federer altijd op gras wint van Nadal, en Nadal op gravel van Federer? Het is gewoon mensonterend.”

Racistisch, heeft u het in het verleden zelfs genoemd.

„Ook dat. Met tennis hebben mijn dochters zich aan een getto in Californië ontworsteld. En dan krijgen ze plotseling hier mee te maken? Kennelijk hebben mensen er last van als twee lieftallige zwarte vrouwen de tennissport jarenlang domineren.”

Kunt u verklaren waarom zij zonder veel moeite de halve finales bereikten, terwijl de rest van de toptien, op Dementjeva na, niet thuis gaf?

„De rest van de toptienspeelsters gaf niet thuis op de dag dat zij verloren. Meer kan ik er niet van maken. In deze wereld zijn we er zo aan gewend dat sporters winnen, dat we denken dat er iets mis is als dat een keer niet gebeurt. En trouwens, echt opmerkelijk vind ik het niet dat Ivanovic de finale niet heeft gehaald. Venus is favoriet. Als zij wordt uitgeschakeld, is dat pas echt een verrassing.”

    • Danielle Pinedo