Vlaams hbo niet gelijk aan hbo

‘Hbo’ is zowel in Nederland als in Vlaanderen de afkorting van ‘hoger beroepsonderwijs’, maar het niveau verschilt. Althans, volgens een nieuwe opzet van het Vlaamse hogeronderwijsstelsel dat volgend jaar moet ingaan.

De Nederlandse hogescholenvereniging HBO-raad vindt dat de Vlamingen voor een nieuwe naam moeten kiezen. Minister Plasterk (Onderwijs, PvdA) deelt de zorgen. „Waar zijn ze mee bezig”, vroeg hij gisteren in de Tweede Kamer.

Wat in Nederland mbo-4 is, gaat in Vlaanderen hbo heten – volgens een nota van de Vlaamse minister Vandenbroucke (Onderwijs, Sp.a). Hij erkent het verschil tussen de Nederlandse en Vlaamse opleidingen. Om de „verwarring te beperken” komt er een cijfer 4 of 5 na het Vlaamse ‘hbo’, als niveauaanduiding.

Onduidelijk, vindt Plasterk. „De keuze voor vrijwel dezelfde naam heeft een drukkende werking op de internationalisering van het onderwijs.” Hij hoopt zijn Vlaamse collega te overtuigen, „maar ik kan moeilijk het leger op Vlaanderen af sturen”. Volgens een woordvoerder van het Vlaamse ministerie is de nieuwe term ‘hbo’ noodzakelijk om „versnippering” ongedaan te maken.