Vega barbecue

Ze was vegetariër. Ze eet nu weer vlees. Maar barbecuen doet ze nog steeds het liefst vegetarisch. Zo introduceert Karien de recepten die ze instuurde voor de next-barbecuewedstrijd. Als ik lees wat ze op haar rooster legt, kan ik me daar best iets bij voorstellen.

Zelf verpak ik zoete aardappels weleens in aluminiumfolie, om ze te poffen tussen de kolen. Maar Kariens methode – eerst even voorkoken, in 1 cm dikke plakken snijden en insmeren met een mengsel van olie en sambal, roosteren tot ze krokant zijn – wil ik best eens proberen.

Om haar halloumi met koriander-citroen-amandelpesto moest ik heel hard glimlachen. Nog geen twee weken geleden maakte ik namelijk gegrilde halloumi met, jawel, koriander-citroen-amandelpesto. Omdat Karien geen specificaties geeft over haar pestorecept, krijg je het mijne.

Halloumi is een elastisch en korstloos wit kaasje afkomstig uit het Midden-Oosten. Omdat het nauwelijks smelt, is het uitermate geschikt om, in plakken gesneden, te bakken. De smaak is vrij zout, vergelijkbaar met feta. Halloumi is meestal gemaakt van een mengsel van geiten- en koeienmelk, maar er zijn er ook op basis van schapenmelk. De kaas is te koop bij Turkse en Marokkaanse winkels, waar je ook terecht kunt voor gezouten citroenen.

Pureer de blaadjes van 1 bos koriander, 1 teentje knoflook, 1 rode chilipeper, 2 eetlepels witte amandelen, ½ theelepel komijnzaadjes, ½ -1 gezouten citroen + 1-2 theelepels vocht uit de pot. Schenk er geleidelijk ongeveer 125 ml olijfolie bij, of zoveel als nodig is om een mooie saus te maken.

Janneke Vreugdenhil

Meedoen aan de nrc.next- barbecuewedstrijd kan nog tot en met 12.00 uur vanmiddag. Post je recept op www.nrcnext.nl/koken.

    • Janneke Vreugdenhil