Tropisch woud slinkt verder

Foto AP In this undated photo provided by the University of Papua New Guinea, a logging truck carries its load through the forests of Papua New Guinea. The rainforest of Papua New Guinea is being destroyed so quickly by logging, fires and encroaching farming that more than half of it could be gone by 2021, according to a study released Monday, June 2, 2008. (AP Photo/University of Papua New Guinea, HO) ** NO SALES EDITORIAL USE ONLY ** Associated Press

Het mondiale oppervlak aan tropisch regenwoud is tussen 2000 en 2005 teruggelopen met 27,2 miljoen hectare: 2,36 procent. De wouden verdwijnen even snel als in de jaren negentig. Dat melden onderzoekers in Proceedings of the National Academy of Sciences. Eerder werd in het blad beweerd dat er geen trend in bosverlies valt te ontdekken. (NRC)