Topmilitair VS: een aanval op Iran is riskant

Een Israëlische aanval op de nucleaire installaties van Iran zou een zeer riskante actie zijn die het Midden-Oosten zou kunnen destabiliseren. Dat zei gisteren admiraal Mike Mullen, de hoogste Amerikaanse militair, op een persconferentie in Washington na een tweedaags bezoek aan Israël.

De voorzitter van de verenigde chefs van staven weigerde te zeggen wat Israëlische leiders hem hadden verteld over een eventuele aanval op Iran, waarover in sommige kringen wordt gespeculeerd. Maar op de vraag of hij zich zorgen maakte over zo’n Israëlische actie voor het eind van het jaar antwoordde hij: „Dit is een erg instabiel deel van de wereld en voor mij hoeft het niet nog instabieler te worden.” De Israëlische vicepremier Shaul Mofaz suggereerde onlangs dat een aanval onvermijdelijk was, wat hem overigens op veel kritiek in eigen land kwam te staan.

Admiraal Mullen zei te geloven dat Iran wel degelijk op het pad is naar nucleaire wapens – wat Teheran zelf met kracht ontkent – en dat de Iraanse leiders hiervan moeten worden afgebracht. Maar hij onderstreepte dat dit moet worden gedaan met diplomatieke, financiële en economische middelen van de zijde van de Verenigde Staten en andere landen. Hij pleitte ook voor een dialoog.

De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken, Manouchehr Mottaki, zei tegelijk een betere atmosfeer te ontwaren in de contacten met de internationale gemeenschap over het Iraanse nucleaire programma. Mottaki, in New York voor een bijeenkomst van de Verenigde Naties, gaf aan dat Iran het aanbod van nieuwe onderhandelingen dat vorige maand door EU-buitenlandcoördinator Solana aan Iran is gepresenteerd, serieus overweegt. Het Iraanse antwoord is snel te verwachten, zei hij.

Eerder deze week liet zijn voorganger Ali Akbar Velayati, belangrijk adviseur van Opperste Leider ayatollah Ali Khamenei, blijken dat Iran zou kunnen ingaan op het voorstel tot een fase van ‘pre-onderhandelingen’ dat Solana aan Teheran had gedaan. Iran zou in die fase nog niet zijn omstreden verrijkingsprogramma hoeven te bevriezen, wat de internationale voorwaarde is tot onderhandelingen met Teheran. Iran weigert ten enenmale het verrijken van uranium op te schorten. (Reuters, AP)