Televisie Voorkeur

De eerste, extra lange (pilot)aflevering van de Amerikaanse sf-televisieserie Bionic woman vertelt het verhaal van een jonge vrouwelijke atleet die door bionische ledematen beschikt over bijzondere krachten. De hoofdrolspelers v.l.n.r.: Lucy Kate Hale als Becca Sommers, Michelle Ryan als Jaime Sommers, Molly Price als Ruth Truewell, Will Yun Lee als Jae Kim, Miguel Ferrer als Jonas en Mark Sheppard als dr. Anthony Anthros, RTL 5, 20.30-21.25u. BIONIC WOMAN -- Pictured: (l-r) Lucy Kate Hale as Becca Sommers, Michelle Ryan as Jaime Sommers, Molly Price as Ruth Truewell, Will Yun Lee as Jae Kim, Miguel Ferrer as Jonas, Mark Sheppard as Dr. Anthony Anthros -- NBC Photo: Mitchell Haaseth © NBC Universal, Inc.

actualiteiten

EénVandaag. Reportage over de Antillianen: Nederland telt 21 zogeheten Antillengemeenten die samen 21 miljoen euro hebben uitgegeven aan bijna 130 projecten om Antillianen op het rechte pad te houden of te krijgen. Het rendement van deze projecten is bijna gelijk aan nul, volgens politieman en Antillen-deskundige Rodney Bos. Ned.1, 18.20-18.45u.

Netwerk. Reportage over de tbs-kliniek Veldzicht waar in 2006 tbs-patiënt Bert zelfmoord pleegde. Kort na zijn overlijden kwam de harde schijf van zijn computer, waarop Bert jarenlang een dagboek bijhield, in de openbaarheid. In deze aantekeningen beschrijft hij het leven in Veldzicht van dag tot dag. Uit andere interne stukken komt naar voren dat Veldzicht nauwelijks meer toekomt aan zijn kerntaak: het behandelen van van tbs’ers, zodat zij uiteindelijk kunnen terugkeren in de samenleving. Ned.2, 20.25-20.50u.

Nova/Den Haag Vandaag. Achtergrondreportage en het laatste nieuws over de bevrijding van Ingrid Betancourt en aandacht voor de afsluiting van het parlementaire jaar. Ned.2, 22.15-22.50u.

documentaire

Mission Nollywood: Peace mission. Documentaire over de onafhankelijke filmindustrie die zich sinds de jaren negentig in Nigeria heeft ontwikkeld. Met o.a. aandacht voor Peace Anyiam-Fiberesima, producente en oprichtster van de African Movie Academy, en één van de hoofdrolspelers van de zogenoemde Nollywood-stroming. Arte, 22.25-23.45u.

Holland Doc: Yvette. Documentaire van Simonka de Jong over de Lonsdale-cultuur en de zestienjarige Yvette uit Nieuwegein. Met haar militaristische kleding, ruige hardcorefeesten en racistische gedrag is de Lonsdale-cultuur de arena waarbinnen Yvette haar weg zoekt naar volwassenheid. Op school wordt zij gepest en uitgescholden. Ook wordt zij regelmatig de klas uitgestuurd, omdat ze niets uitvoert en ruzie zoekt. Ondanks de pogingen van haar ouders en leraren haar in het gareel te houden, komt Yvette keer op keer in de problemen. Ned.2, 23.20-0.05u.

praatprogramma

Zomer 2008. Presentator Marcel Vanthilt praat met baron Stijn Coninx over zijn nieuwe film over Soeur Sourire. Tevens een gesprek met Pieter Embrechts over zijn programma Mijn sport is top en de Belgische souldiva Natalia zingt Drop a little. België 1, 22.00-22.50u.

The Graham Norton show. Laatste aflevering waarin Graham Norton praat met onder anderen de actrice en comedienne Catherine Tate. Muziek van The Kooks. BBC 2, 22.45-23.30u.

Question time. Politiek discussieprogramma onder leiding van David Dimbleby waarin het studiopubliek vragen kan stellen aan politici en bekende Britten. Te gast zijn o.a. Wendy Alexander, leider van de Schotse Labour Partij en acteur David Mitchell. BBC 1, 23.35-0.35u.

drama

Blackpool. Zesdelige zwartkomische dramaserie over een dubieuze, maar charismatische eigenaar van een amusementshal in de Brits plaats Blackpool, Ripley Holden. Deel 1: Alles gaat voorspoedig, totdat er een lijk in zijn Arcade gevonden. Met David Morrissey, Sarah Parish, David Tennant en anderen. Ned.2, 0.05-1.05u.

informatief

Koppen: Skeletten op de catwalk. Vel over been zijn ze, de modellen van tegenwoordig. Wie de vergelijking maakt met de mannequins op de catwalk van twaalf jaar geleden, beseft pas echt hoe ziek ons modebeeld is. Maar sinds de dood van een jong Braziliaans model in 2006 begint het tij te keren. Ana Carolina hongerde zichzelf uit tot ze nog maar 40 kilo woog en stierf. De mode-industrie lijkt stilaan te snappen dat die magerzucht-cultus onhoudbaar is. De organisatoren van de modeweek in Madrid eisen daarom sinds vorig jaar een medisch attest om de magerste meisjes van de catwalk te kunnen weren. Maar bij een rondgang langs modellenbureaus in Parijs en Brussel, zijn vooral jonge en erg magere modellen te zien. Alice, een model van 23, vertelt dat ze enkel fruit en een kleine sandwich eet op een dag. Eén, 20.40-21.10u.

Sterren op het doek. Nieuwe reeks waarin Bekende Nederlanders door kunstenaars met uiteenlopende stijlen worden uitgebeeld, terwijl ze met Hanneke Groenteman praten over hun leven. Afl.1 : Paul de Leeuw. Een gevoelige kant van De Leeuw komt naar voren, maar Groenteman zorgt ervoor dat ook zijn grappige kant aan bod komt. De Leeuw wordt vastgelegd door drie kunstenaars: Tan de Vos (linosnede), Brigitte Mulders die tradiotioneel schildert en Corstiaan de Vries, bekend om zijn potloodportretten. Ned.2, 21.15-22.00u.

Deutschland, deine Künstler. In het tweede deel van een zesdelige documentaireserie wordt een portret getoond van de Duitse zanger en componist Herbert Grönemeyer. ARD, 22.45-23.30u.

Sport

Wimbledon. Samenvatting van de vandaag gespeelde wedstrijden o.m. in Today at Wimbledon, BBC 2, 21.00-22.00u. en in Wimbledon update, Net 5, 23.25-0.20u. Morgen verslag op Net 5, 13.00-18.15u., BBC 2, 13.00-16.25u., 18.50-21.00u. en BBC 1, 14.45-19.00u.

Reiten: CHIO-Nationencup. Verslag van de landencup vanuit Aken. ZDF, 21.00-23.00u., onderbr. door Heute-Journal.