Safin bij beste vier in Londen

Op het affiche voor de halve finales van Wimbledon staat dit jaar een opvallende naam: Marat Safin. De tweevoudig grandslamwinnaar is op het grastoernooi bezig aan een opmerkelijke comeback. Na eerder toptienspelers Novak Djokovic en Stanislas Wawrinka te hebben uitgeschakeld, won hij gisteren in de kwartfinale van de Spanjaard Feliciano Lopez: 3-6, 7-5, 7-6 en 6-3.

Safin treft morgen vijfvoudig titelverdediger Roger Federer, die zijn kwartfinale overtuigend won van Mario Ancic: 6-1, 7-5 en 6-4. De Kroaat is de laatste man die Federer op Wimbledon versloeg, zes jaar geleden in de eerste ronde. Maar gisteren maakte hij geen moment aanspraak op de overwinning. Federer schreef de eerste set in twintig minuten op zijn naam. In het tweede bedrijf herstelde Ancic knap. Maar zijn dubbele fout in de elfde game met een breekpunt tegen werd hem fataal. Federer serveerde de set uit en gaf daarna nauwelijks punten meer weg.

Safin, die meer weerstand ondervond van Feliciano Lopez, kwam in Londen nooit verder dan de kwartfinale. Maar dit jaar lijkt de nummer 89 van de wereld zijn afkeer van gras te hebben overwonnen. De Rus geeft zichzelf weinig kans tegen de nummer één van de wereld. „Om te winnen moet je spelen als Nadal. Oftewel: rond rennen als een konijn en winners vanuit alle hoeken slaan.”

Nadal maakte gisteren een einde aan de opmars van Andy Murray. De Schot had in Engeland een ware hype gecreëerd na zijn overwinningen op Tommy Haas en Richard Gasquet. Veel Engelsen hoopten dat hij voor het eerst sinds Fred Perry in 1936 Wimbledon zou winnen. Maar tegen de nummer twee had Murray weinig in te brengen: 3-6, 2-6 en 4-6.

Nadal, vorig jaar nog verliezend finalist, weet pas later vandaag wie zijn opponent wordt in de halve finale. De partij tussen Rainer Schüttler en Arnaud Clément moest gisteren na twee sets (6-3 en 5-7) worden afgebroken wegens de invallende duisternis.