Preisoufflé

Voor 2 personen:1 of 2 preien (350 – 400 gram)70 gram boter1 theelepel kerriepoeder30 gram bloem3 deciliter melk70 gram geraspte belegen Goudse kaas3 eieren (M)zout, peper

Serveer bij deze soufflé een groene of tomatensalade en wat stokbrood, en u hebt een complete vegetarische maaltijd. De prei kan naar keus vervangen worden door bloemkool, broccoli, spinazie of knolselderij. Maak van die groenten puree: ongeveer 300 gram.

Neem een vorm met een inhoud van 0,75 tot 1 liter. Vet die in met boter en strooi er 20 gram kaas in. Maak de preien schoon, haal het donkergroene deel weg en snijd de rest ragfijn. Smelt 20 gram boter in een koekenpan en roerbak daarin de stukjes prei in 3 tot 5 minuten gaar. Doe er de kerrie bij.

Smelt 30 gram boter in een sauspan op laag vuur, roer er de bloem door en laat het mengsel 2 minuten zachtjes pruttelen. Giet er al roerend de helft van de melk bij. Blijf roeren tot het mengsel glad gebonden is.

Schenk er dan, nog steeds roerend, de rest van de melk bij en vervolgens de rest van de kaas. De kaas moet helemaal smelten. Laat de saus nog 2 tot 3 minuten pruttelen. Roer de stukjes prei door de saus en neem de pan van het vuur.

Splits de eieren. Klop de dooiers een voor een door de warme saus. Breng de saus op smaak met zout en peper. Laten afkoelen onder af en toe roeren.

Verwarm de oven voor op 175 graden. Klop de eiwitten in een vetvrije kom stijf en spatel ze in twee of drie porties door de afgekoelde saus. Schep het mengsel in de soufflévorm en strijk de bovenkant voorzichtig glad. Zet de vorm middenin de oven. Laat de soufflé rijzen en in 30 tot 40 minuten gaar worden. Direct serveren; anders zakt hij in.

Annelène van Eijndhoven

Morgen: Libanese aubergines

    • Annelène van Eijndhoven