Platencontract voor tandarts

Een tandarts die van opera houdt, heeft een platencontract van ruim een miljoen euro gekregen. Platenmaatschappij Sony/BMG bood de man, de 25-jarige Andrew Bain uit Londen, geld voor vier nog op te nemen albums.

Op zijn debuutalbum, dat in september moet verschijnen, zal Bain voornamelijk operaversies van bekende pophits zingen, waaronder The Winner Takes It All van Abba, Purple Rain van Prince en How Soon is Now van The Smits.

„Mijn droom komt uit”, verklaarde Andrew Bain na de ondertekening van het contract. „Niet alleen heb ik eindelijk een platencontract, bij Sony begrijpen ze ook mijn eclectische muzieksmaak. Want zeg nou zelf: Wie zit er te wachten op nóg een versie van Nessun Dorma?”

Sony op zijn beurt, hoopt met de crossover tussen opera en popmuziek een voornamelijk jongere generatie popliefhebbers ertoe te bewegen het album te kopen. „Andrew Bain klinkt opvallend anders”, verklaarde een van Sony’s topmannen, Richard Hinkley, ten overvloede.

De tandarts leerde op jonge leeftijd zingen in de kerk. Daarna trad hij toe tot amateur operagezelschappen. De afgelopen jaren was hij onder meer te zien in amateuruitvoeringen van de musicals Les Miserables en Whistle Down The Wind. Als invloeden noemt Bain zowel tenor Placido Domingo (die zelf het nummer Perhaps Love met countryzanger John Denver opnam) als rockgroep Led Zeppelin.

Tegenover de Britse krant The Daily Telegraph verklaarde hij fulltime te gaan zingen en zijn tandartsenpraktijk te sluiten. „Ik zal de patiënten missen, maar de boor niet.” (Reuters)